Nieuws/Binnenland
414252
Binnenland

Gesprek van de dag

Gesprek van de dag: 'Njet' tegen Oekraïne

Het raadgevend referendum is uitgelopen op een blamage voor het kabinet en andere voorstanders van het associatieverdrag met Oekraïne. Verder: een seksschandaal bij belastingadvieskantoor KPMG Meijburg en een nieuw wondermiddel tegen extreem overgewicht.Lees hier het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • „Bij zo’n uitslag kan het verdrag niet zonder meer worden geratificeerd," zei premier Rutte nadat woensdagavond bleek dat een grote meerderheid tegen het samenwerkingsverdrag met Oekraïne heeft gestemd. Het kan echter nog weken duren voor het kabinet met een definitief standpunt komt. Lees meer.
 • Buitenlandse media zien in de referendumuitslag over het associatieverdrag met Oekraïne een zware klap voor de EU. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel noemt het ,,een dubbele oorvijg voor de Europese Unie''. Lees meer.
 • Ook de naam van Bert Meerstadt, Commissaris van ABN AMRO, duikt op in de gelekte Panama Papers. Hij zou eerste aandeelhouder zijn geweest van een offshore-bedrijf op de Maagdeneilanden. Lees meer.
 • In Venezuela is een opmerkelijke maatregel genomen om energie te besparen. De weekenden worden voorlopig een dag langer. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Een nieuw type operatie lijkt een wondermiddel te zijn voor patiënten met extreem overgewicht. Voedsel legt door een chirurgische ’omleiding’ nog maar de helft van de weg door de darmen af, waardoor het lichaam veel minder voedingsstoffen kan opnemen. Lees meer.
 • Een oveweldigende meerderheid stemde gisteren tegen het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne: 61,1 procent is tegen en 38,2 procent voor, blijkt uit de tot nu toe getelde stemmen. De opkomst komt voorlopig uit op 32,2%, waarmee de vereiste drempel van 30 procent gehaald. Lees meer.
 • We kunnen binnenkort meer volksreferenda verwachten. Onder meer over de handelsverdragen CETA (tussen de EU en Canada) en TTIP (met de VS) mag de kiezer zich binnenkort uitspreken, mits de benodigde handtekeningen worden binnengehaald. De eerste tienduizenden krabbels zijn al binnen. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • Topman Wiebe Cnossen van KPMG, het belastingadviesonderdeel van de internationale accountantsreus, zou zich tijdens een skireisje hebben vergrepen aan een jonge fiscaal juriste. Het bedrijf kan dus opnieuw een pijnlijke affaire toevoegen aan de reeks van misstanden waarmee het afgelopen twee jaar in de publiciteit kwam. Lees meer.
 • Boyband MainStreet heeft besloten uit elkaar te gaan. "We hebben het voor de lol gedaan. We hadden nooit verwacht dat het zo groot zou worden", legt Daan uit. Lees meer.
 • Hart Van Nederland’-presentatrice Milika Peterzon, die haar baan verloor en werd getroffen door een zware hersenbloeding, kon al die tijd reken op de steun van haar grote liefde Jurgen... tót nu! Lees meer.

Wat kan je vandaag volgen?

 

 • De rechtbank beslist donderdag onder meer of het onderzoek in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders wordt opgeschort. Daar had de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, 18 maart tijdens een regiezitting om gevraagd. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman volgt de zaak.
 • Alle ogen op het Binnenhof zijn donderdag opnieuw gericht op Ard van der Steur, de reeds flink gebutste minister van Veiligheid en Justitie. Vanaf 10.15 uur moet hij overeind zien te blijven in de storm van kritiek vanuit de Tweede Kamer op het (onvoldoende) aanpakken van terrorisme en met name van Ibrahim El Bakraoui, een van de aanslagplegers in Brussel. Volg het debat via de Twitterfeed van parlementair verslaggevers Wouter de Winther, Jorn Jonker en Lise Witteman.

Wat raden wij verder aan?

 

 • Jarenlang is de Maastrichte strafpleiter Theo Hiddema telefonisch gestalkt. In 1992 kwam het eerste ongewenste telefoontje, de laatste vijf, zes jaar was het vaak wel vijf keer per dag raak. En dat is de 72-jarige advocaat niet in de koude kleren gaan zitten: de obsessieve telefoontjes waren angstaanjagend en ontregelend, vertelt hij. Lees meer (premium).
 • Doodsangsten hebben vier Nederlandse vriendinnen uitgestaan toen ze in een voorstad van Parijs in een uur tijd werden overvallen en beroofd. „Ik dacht: nu is het mijn beurt, nu ga ik dood”, vertelt Cherin Djorai uit Rotterdam. Lees meer (premium).
 • Jonge meisjes achter de kinderwagen verdwijnen uit het straatbeeld. Het aantal tienermoeders is meer dan gehalveerd in de afgelopen vijftien jaar. Vorig jaar werden 1574 meisjes van onder de twintig moeder.  Lees meer (premium).
 • Bij politie en justitie is er niemand erg rouwig om het feit dat minister Ard van der Steur voortdurend onder vuur ligt, schrijft John van den Heuvel in zijn column. "Van der Steur is vooral sterk bij het zichzelf in de nesten werken." Lees de hele column hier (premium).