Nieuws/Binnenland
414254
Binnenland

’Oekraïne houdt vast aan zijn EU-politiek’

De Oekraïense president Petro Porosjenko.

De Oekraïense president Petro Porosjenko.

KIEV - De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft gezegd dat zijn land in weerwil van de uitslag van het referendum in Nederland, zal vasthouden aan zijn toenaderingspolitiek voor de Europese Unie. Dat de Nederlandse bevolking het associatieverdrag woensdag afkeurde, heeft geen invloed, zei Porosjenko in Tokio, waar hij op bezoek is.

De Oekraïense president Petro Porosjenko.

De Oekraïense president Petro Porosjenko.

,,Wij zullen onze beweging in de richting van de Europese Unie voortzette”, aldus de president. Hij bagatelliseerde het belang van het referendum. De stemming in Nederland verplicht tot niets. ,,We zullen er wel over nadenke”, aldus de president.

Hij verklaarde via de Oekraïense ambassade in Den Haag dat het referendum geen aanval op het associatieverdrag was, maar een aanval op de Europese eenheid en waarden. ,,Ik dank iedereen die ’ja’ stemde, de honderdduizenden supporters van Oekraïne in Nederland” Porosjenko legde er de nadruk op dat het referendum niet meer dan een advies aan de Nederlandse regering is. Die is nu aan het woord.

De Oekraïense politiek is van mening dat het associatieverdrag er moet komen. Zij wil graag laten zien dat het land vorderingen heeft gemaakt sinds de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in 2014 werd verdreven.