Nieuws/Binnenland
414264
Binnenland

Asscher wil huwelijksdwang aanpakken

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

DEN HAAG - Minister Asscher (Sociale Zaken) trekt de portemonnee voor bijeenkomsten waar taboeonderwerpen als huwelijksdwang, eergerelateerd geweld en homoseksualiteit bespreekbaar worden gemaakt.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Het kabinet stelde hier al geld voor beschikbaar en zal dat ook de komende twee jaar blijven doen, zei de PvdA-bewindsman donderdag in een debat met de Tweede Kamer over huwelijksdwang en zelfbeschikking. De afgelopen jaren hebben maatschappelijk organisaties met financiële steun van de overheid zo’n 160 voorlichters opgeleid om gevoelige thema’s in verschillende gemeenschappen in ons land bespreekbaar te maken. De bedoeling is dat deze organisaties in de toekomst met steun van gemeenten zogeheten dialoogbijeenkomsten blijven organiseren.

Asscher zei verder dat het kabinet met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in overleg is over de opzet van een fonds, vanaf 1 januari 2017, om de paspoorten, vliegtickets of reis- en verblijfskosten ter plaatse te vergoeden van slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland. Het gaat daarbij om gevallen waarbij het slachtoffer zelf niet in staat is om dit te betalen. Nu nog wordt voor zulke kosten een beroep gedaan op de individuele gemeente waar het betreffende slachtoffer vandaan komt. Dat is in de praktijk vaak omslachtig.

Kindhuwelijken en homofobie

Vorig jaar maakte het kabinet bekend om tot en met 2017 jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanpak van huwelijksdwang, homofobie en eergerelateerd geweld. Deze zaken komen naar schatting honderden keren per jaar voor in Nederland. Exacte aantallen zijn moeilijk te geven omdat dit zich vaak achter gesloten deuren afspeelt. De meeste gevallen betreffen niet-westerse migranten. De oorzaken liggen in dwingende familietradities, sociale druk en controle, schaamte en eer. Soms in combinatie met relatie- en opvoedingsproblemen.