Nieuws/Binnenland
414265
Binnenland

Steeds minder tienermoeders

Amsterdam - Jonge meisjes achter de kinderwagen verdwijnen uit het straatbeeld. Het aantal tienermoeders is meer dan gehalveerd in de afgelopen vijftien jaar. Vorig jaar werden 1574 meisjes van onder de twintig moeder.

Daarmee hoort het aantal geboortes bij tieners in Nederland tot de laagste ter wereld, blijkt uit cijfers van het CBS. Vijftien jaar geleden bevielen maar liefst 3375 meisjes van onder de twinig. In 2015 was dat nog minder dan de helft. Twee jaar geleden kregen van de duizend meisjes onder twintig 3,7 een kind. Nu is dat aantal gedaald naar 3,2 op de duizend.

De afname van piepjonge moeders komt door de intensievere voorlichting die tieners krijgen op scholen, vertelt Dionne Puyman van Rutgers, het kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. ,,We zien ook een daling van het aantal abortussen bij jongeren. Dat betekent dat het aantal ongewenste zwangerschappen afneemt. Ze weten beter waar ze mee bezig zijn.”

Volgens Puyman is de voorlichting meer dan een docent die op een neppiempel laat zien hoe je een condoom moet omdoen. Ze stelt dat er steeds meer aandacht is voor uitleg hoe jonge vrouwen hun grenzen kunnen aangeven.

Lees meer: tienerzwangerschap niet altijd een probleem.