Nieuws/Binnenland
414285
Binnenland

’GeenStijl niet fout met Britt en Playboy’

LUXEMBURG - GeenStijl heeft niet het auteursrecht geschonden door het aanbieden van een link naar een website met gelekte naaktfoto's van Britt Dekker in de Playboy. Dat is het advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in een langslepend juridisch conflict tussen het weblog en Sanoma, de uitgever van Playboy.

GeenStijl plaatste in oktober 2011 een zogeheten hyperlink naar de gewaagde plaatjes van de blonde presentatrice op een Australische website, waarop de foto's zonder toestemming van Sanoma waren verschenen. De rechtbank en het gerechtshof legden het weblog daarvoor een boete op. GeenStijl ging daarop in cassatie bij de Hoge Raad, die weer bij het Hof van Justitie vragen heeft gesteld over de kwestie.

De advocaat-generaal stelt onder meer dat beheerders van websites bij het plaatsen van links niet telkens kunnen controleren of de inhoud van die andere website legitiem is. Internetgebruikers zullen veel minder links plaatsen naar werken die vrij toegankelijk zijn op een andere website als zij iedere keer blootstaan aan het risico van een rechtszaak. ,,Dat zou ten koste gaan van de goede werking en de architectuur van internet en van de ontwikkeling van de informatiemaatschappij.''

De Australische website verwijderde de naaktfoto's op verzoek van Sanoma, maar ze zouden nog wel op andere sites te vinden zijn. Ook als GeenStijl de hyperlink had verwijderd, hadden mensen de foto's toch wel kunnen vinden, stelt de advocaat-generaal. De vijf rechters van het hof in Luxemburg doen over enkele maanden uitspraak, waarbij zij in de meeste gevallen het advies van de advocaat-generaal overnemen.