Nieuws/Binnenland
414286
Binnenland

Koenders vertrouwt op oplossing

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

DEN HAAG - Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gaat ervan uit dat Nederland met de EU en Oekraïne een oplossing zal vinden voor het probleem dat is ontstaan dat door de uitslag van het Oekraïne-referendum. ,,Ik heb er veel vertrouwen in dat we een oplossing vinden'', zei hij donderdag op een bijeenkomst met parlementariërs uit EU-landen in Den Haag.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Eerder in de ochtend heeft hij al contact gehad met zijn ambtgenoot Pavlo Klimkin uit Oekraïne. Koenders zei diens teleurstelling over het resultaat ,,volledig te begrijpen''. Een ruime meerderheid sprak zich tijdens het raadgevende referendum uit tegen het associatieverdrag tussen EU en Oekraïne. De opkomst lag net boven de drempel van 30 procent.

De zaak zal stap voor stap besproken worden, verklaarde Koenders. ,,We bevinden ons op onbekend terrein.'' Het verdrag kan volgens hem niet simpel worden geratificeerd met deze uitslag. Er zal gezocht moeten worden naar een oplossing waar iedereen zich in kan vinden. Premier Mark Rutte zei eerder dat het vinden van een oplossing weken gaat duren.

Koenders vroeg de Europese parlementariërs de uitslag van het Nederlandse referendum te respecteren. De volksvertegenwoordigers praten in het kader van het Nederlandse voorzitterschap in de Ridderzaal over het buitenland- en defensiebeleid van de EU. Brussel moet meer draagkracht bij de Europese burgers vinden voor zijn buitenlands beleid. De afstand tot de burgers op dit vlak lijkt te groot, zei Koenders.