Nieuws/Binnenland
414307
Binnenland

Klein China in de Hollandse polder

Het oer-Hollandse Giethoorn wordt overspoeld door Chinese toeristen, maar het plaatsje heeft nu ook een enclave bij Shanghai.

Roelie de Jonge runt een hotel in het piepkleine dorp. Het verblijf is volledig aangepast aan de Chinese wensen. Ze verhuurt kinderfietsen, want „dat past meestal beter”. In de kamers zijn er slippers en noodlekokers.

Het aantal Chinese hotelbezoekers is het afgelopen jaar met 33 procent toegenomen in Nederland. Ze zijn goud waard voor ondernemers. „Chinezen houden van luxe”, zegt Thérèse Ariaans van NBTC Holland Marketing. „Thuis willen ze pronken met westerse aankopen.”

Om de groeicijfers wordt gelachen in Giethoorn. Het dorp wordt al jaren overspoeld. De Aziaten komen voor oer-Hollandse tulpen, molens en klompen. Volgens de Jonge komen ieder jaar „zeker honderdduizend” Chinezen op de grachten van het Overijsselse Giethoorn af.

De Jonge richtte De dames van De Jonge in de jaren vijftig op. Toen had ze nog geen Chinees gezien. „Nu zijn de kaartjes voor de bus, de bushaltes en menukaarten in het Mandarijn. Alles hier.”

Terwijl China naar Giethoorn komt, gaat Giethoorn nu ook naar China. In Dafeng, nabij Shanghai, is het ’Holland Giethoorn Restaurant’ geopend. Middenin het ’Holland Flower Park’ zijn straks bitterballen, erwtjes en poffertjes te koop. De dochter van De Jonge, nu officieel eigenaresse, is samen met de burgemeester afgereisd.

Giethoorn wordt bekender. Hoopt het hotel op nóg meer toeristen? „Nee, het zijn er genoeg”, zegt De Jonge. „Maar die Chinezen zijn wel leuk hoor. En het is goed voor de bakker, de slager en de timmerman. Iedereen profiteert.”