Nieuws/Binnenland
414315
Binnenland

Burgemeester Van der Laan:

’Terroristen snel neerschieten’

AMSTERDAM In de hoofdstad wordt niet alleen geleund op wijkagenten en buurtwerkers in de strijd tegen geradicaliseerde jongeren. Burgemeester Eberhard van der Laan belooft dat terroristen die in Amsterdam wild om zich heen schieten, zo snel mogelijk uitgeschakeld worden.

,,Je moet voorbereid zijn op terroristen die in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk mensen willen doden’’, verklaarde Van de Laan zojuist tijdens een debat over de uitlatingen van jongerenimam Yassin Elforkani. Die waarschuwde dit weekend in een interview voor terroristische netwerken in Amsterdam die binnen anderhalf jaar een aanslag zouden kunnen plegen in Amsterdam. Maar de burgemeester verklaart voorbereid te zijn. ,,Ik kan niet teveel zeggen, maar er is ook een verdedigingskant aan het verhaal. We moeten voorbereid zijn om die mensen (terroristen, red.) in zo kort mogelijke tijd uit te schakelen’’, aldus Van der Laan. ,,Er is een netwerk van mensen die geen beleidsplan nodig hebben, zo snel mogelijk ter plaatse zijn, niet twijfelen maar gewoon schieten.’’

Van der Laan doelt op de situatie in Parijs dit najaar, toen terroristen niet alleen bommen lieten exploderen, maar ook met machinegeweervuur tientallen doden veroorzaakten, vooral in het theater Bataclan. Van een gijzeling was geen sprake, het doel was om zoveel mogelijk dood te zaaien. Maar ook aan dit scenario is gedacht. ,,Ik ga niet uitsluiten dat het gaat gebeuren. Maar ik heb de overtuiging dat we alles doen wat we kunnen doen.’’

Bekend is dat in tijden met een verhoogde dreiging de zwaarbewapende terreureenheid DSI (Dienst Speciale Interventies) in en rond de hoofdstad aanwezig zijn om in te grijpen als dat nodig is. De leden van de DSI rijden in onopvallende auto’s en gaan niet gekleed in uniformen. Deze ‘verdedigingskant’ waar Van der Laan op doelt, komt bovenop een netwerk van wijkagenten, jongerenwerkers en 150 sleutelfiguren in de Amsterdamse moslimgemeenschap, die korte lijnen onderhouden met het stadhuis.

Er zijn momenteel ongeveer 50 geradicaliseerde jongeren in het beeld van Amsterdam, die allemaal een individuele aanpak krijgen gebaseerd op de top600. ,,We zijn al 10 tot 15 jaar bezig, met onze Amsterdamse aanpak, en dat doen we behoorlijk goed. Wil u meer weten dan moet dat in ’t geheim, want ik kan u wettelijk gezien niet gaan vertellen hoe de DSI hier precies is georganiseerd’’, aldus Van der Laan in de richting van kritische raadsleden.