Nieuws/Binnenland
414319
Binnenland

Minister heeft bevolking nodig om doelen te halen

Burger moet energiemissie steunen

Rotterdam - Nederland wil in het jaar 2050 volledig energieneutraal zijn. Deze ’grote opgave’ kan volgens minister Kamp (Economische Zaken) alleen worden gehaald als daar meer steun voor komt vanuit de bevolking. Die steun hoopt de VVD’er de aankomende maanden bijeen te sprokkelen tijdens energiebijeenkomsten dwars door het land. De aftrap was donderdag in Rotterdam.

Verreweg de meeste mensen die naar bijeenkomst in de Rotterdamse haven zijn gekomen, zijn al overtuigd van het nut van meer groene energie. Maar ook veel ondernemers zijn van de partij. Ze willen hun kans grijpen om hun duurzame projecten onder de aandacht te brengen van minister Kamp.

Elektrische bakfiets

Eén van de ondernemers die aan de gesprekstafel van de minister is beland, plugt zijn idee voor een vrachtfiets: een gelikte elektrische bakfiets, die uiteindelijk de vrachtauto uit de binnenstad moet verdrijven. De zakenman voorspelt een gouden toekomst voor zijn vinding. Maar wil die écht van de grond komen dan moeten wel alle fietspaden worden geasfalteerd en moet ook de maximumsnelheid van auto’s in de steden omlaag, betoogt hij.

Een tafelgenoot denkt dat Nederland sneller op groene energie zal overschakelen als er een jaarlijks feest van de duurzaamheid komt. „Met aantrekkelijke prijzen voor ondernemers die duurzaam zijn”, mijmert hij.

Geen toestemming

Een derde spreker grijpt zijn kans om zijn frustratie te delen over zijn gemeente. „Ik wilde best proberen om mijn huis zo goed te isoleren dat ik geen gas meer nodig heb, maar ik heb een jaren ’30-huis met beschermd stadsgezicht. De gemeente wilde geen toestemming geven voor mijn nieuwe, isolerende voorgevel. Daar ga je met je goede bedoelingen.”

Opvallend weinig deelnemers plaatsen kritische noten bij de groene plannen die ter tafel komen. Het werpt de vraag op of de minister met zijn Energiedialoog wel iedereen weet te bereiken. „Dat moet nog blijken”, zegt de VVD-bewindsman daarover. „Iedereen is welkom en krijgt de kans, maar ik heb niet de verwachting dat we 17 miljoen mensen betrokken krijgen.”

Opslag

Voor de jaren 2020 en 2023 zijn er al zwaar gesubsidieerde projecten in gang gezet. Zo komen er vijf grote windparken op zee, windmolens op land en stijgt het aantal zonnepanelen. Alleen dit jaar is daar 12 miljard euro aan subsidie voor beschikbaar, een bedrag dat consumenten en bedrijven in de loop der jaren bijeenbrengen via een stevige opslag op hun energierekening.

Maar minister Kamp wil nu ook vergroeningsbeleid maken voor na het jaar 2023. Alhoewel, hij wil er in ieder geval de grote lijnen voor uitzetten. De VVD’er zinspeelt er donderdag in Rotterdam op dat het ook het volgende kabinet kan zijn, die er een klap op geeft.

Kamp: „Het is uitgesloten dat we nu de anderhalf jaar tot een volgend kabinet verloren laten gaan. Ik ga dingen uitwerken, maar op welk moment die vastgelegd moeten worden, daar moet nog over worden gesproken door dit kabinet. Daarbij zal zeker de kabinetsformatie van 2017 in beeld komen.”