Nieuws/Binnenland
414322
Binnenland

Defensie teert in op budget

Minister Jeroen Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem

Den Haag - De grote materieelproblemen bij Defensie en de ernstig aangetaste inzetbaarheid dreigen de komende jaren niet te worden opgelost. Het extra geld dat minister Hennis (Defensie) voor volgend jaar heeft gevraagd is te weinig om het verval te stuiten. Dat stellen de grote militaire vakbonden.

Minister Jeroen Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem

Hennis gaf onlangs in een gesprek met minister Dijsselbloem (Financiën) aan dat ze er structureel 200 tot 300 miljoen euro bij wil hebben om het leger lucht te geven. Dat melden Haagse bronnen. De twee spraken elkaar over de defensiebegroting van 2017. Volgens militaire bonden zou er echter eerder 600 miljoen per jaar nodig zijn. De krapte bij de krijgsmacht is zo nijpend, dat Nederland regelmatig ’nee’ moet verkopen aan bondgenoten.

Het openingsbod voor Defensie is bescheiden in vergelijking met het geld dat nodig is om de tekorten bij de krijgsmacht weg te werken. In verhouding tot andere Europese landen zijn de Nederlandse defensie-uitgaven zeer mager. Hennis erkende onlangs zelf dat er 2 miljard bij moet om de defensie-uitgaven naar het Europese gemiddelde te krijgen. Bij het ministerie is men er allerminst gerust op dat het kabinet komende jaren überhaupt extra geld voor defensie over heeft.

Lees verder: Nederland loopt op tandvlees