Nieuws/Binnenland
414323
Binnenland

Amsterdam is innovatietop

BRUSSEL - Vanmiddag werd tijdens een ceremonie in Brussel bekend gemaakt dat de stad Amsterdam de European Capital of Innovation Award heeft gewonnen.

Dit is een prijs van de Europese Commissie ter waarde van bijna 1 miljoen euro voor de meest innovatieve stad van Europa. Er waren 36 inzendingen uit 12 landen. De vorige winnaar was Barcelona. Amsterdam werd dit jaar gekozen als winnaar vanwege de vele inspanningen voor het stimuleren van innovatieve projecten die oplossingen bieden voor stedelijke uitdagingen op het gebied van bestuur, economie en levenskwaliteit.

Robert-Jan Smits, Directeur-Generaal Onderzoek & Innovatie van de Europese Commissie, het Directoraat-Generaal dat de prijs heeft ingesteld, feliciteert Amsterdam:

"Deze prijs is een terechte erkenning voor Amsterdam. De stad faciliteert innovatie op vele manieren waarbij openheid, creativiteit, pragmatisme en samenwerking voorop staan. Dat zien we bijvoorbeeld terug in het grote aantal start-ups, hightech bedrijven, de twee topuniversiteiten en het science center NEMO."

"75% van de Europeanen leeft in steden en veel meer dan vroeger zullen de steden zelf met innovatieve oplossingen moeten komen om de kwaliteit van leven te vergroten. Bottom-up dus in plaats van beleid van bovenaf. Amsterdam verbindt op een hele effectieve manier burgers, bedrijven, kennisinstellingen en overheidsdiensten. De prijs is een aanmoediging om dit verder te ontwikkelen."

De nummers twee en drie waren Turijn en Parijs.