Nieuws/Binnenland
414331
Binnenland

FNV dreigt met acties beveiligers op Schiphol

UTRECHT - Vakbond FNV wil dat Schiphol snel maatregelen neemt om de werkdruk van beveiligers te verlichten. Als er op 26 april geen goede afspraken liggen tussen het luchthavenbedrijf, de beveiligingsfirma's en de bonden, dan dreigen acties.

,,Beveiligers hebben al vele malen aangegeven dat hoge werkdruk leidt tot vermoeidheid en afnemende alertheid'', zei FNV-bestuurder Tanja Schrijver vrijdag. ,,Daardoor nemen de veiligheidsrisico’s toe en dat is in het huidige tijdsgewricht onaanvaardbaar.''

FNV wijt de problemen aan de ,,extreme marktwerking'' op Schiphol. Daardoor staan de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van beveiligers onder druk. De bond roept het luchthavenbedrijf op zijn verantwoordelijkheid als opdrachtgever te nemen.

TNO heeft in opdracht van de beveiligingsbranche onderzoek gedaan naar de werkdruk op Schiphol. Het luchthavenbedrijf laat weten de uitkomsten daarvan af te wachten. Die worden volgens een woordvoerder eind april verwacht. ,,Zodra dit rapport verschijnt, gaan we met alle bonden en beveiligingsbedrijven om tafel.''

“Wij zouden rustiger, soepeler en sneller gaan werken. Daar blijkt niets van waar”, zei teamleider en beveiliger Simon Wever eerder in een gesprek met De Telegraaf.