Nieuws/Binnenland
414350
Binnenland

Kickbokser klaagt De Aanklagers aan

Amsterdam - Een Amsterdamse kickbokser eist dat een aflevering van het televisieprogramma De Aanklagers verwijderd wordt van internet. Hij zou in het programma herkenbaar zijn als het beoogde doelwit van een liquidatie.

Dit wordt bevestigd door Louis de Leon, de advocaat van kickbokser Aziz Kallah. “Mijn cliënt werd op het politiebureau uitgenodigd nadat er een liquidatie in zijn straat had plaatsgevonden, en ziet zich vervolgens terug op televisie in een soort Bananasplit”,aldus De Leon.

In het televisieprogramma De Aanklagers, dat door de VARA in samenwerking met het Openbaar Ministerie is gemaakt, wordt het werk van officieren van justitie gevolgd. In de bewuste aflevering zien we Justin Louman, die belast is met zware criminaliteit in Amsterdam, onderzoek doen naar een liquidatie in de wijk Osdorp. Volgens de aanklager is de Ghanese bordenwasser, die voor de woning van zijn vriendin met maar liefst 70 kogels werd doorzeefd, het slachtoffer van een ‘vergismoord’.

Volgens advocaat De Leon wordt Kallah ongevraagd rechtstreeks in verband gebracht met deze liquidatie als zou hij het beoogde slachtoffer zijn geweest. Door hem in verband te brengen met de liquidatie, ondervindt Kallah allerhande problemen. Zo is hij niet langer welkom bij bepaalde kickbokswedstrijden, en wordt het hem onmogelijk gemaakt een woning te bemachtigen. “Mijn cliënt heeft geen criminele achtergrond en beschikt over een volledig blanco strafblad. Daarnaast is hij sportman en richt zich op wedstrijden in de kick-bokswereld en gala’s. Met criminaliteit zoals drugshandel, afpersing en dergelijke heeft Kallah in het geheel niets van doen. Hij wordt door justitie en dit televisieprogramma in een hoek weggezet waar hij niet thuishoort”.

De advocaat eist daarom dat de VARA de aflevering waar Kallah in verschijnt van internet verwijdert en dat in de eerstvolgende uitzending van De Aanklagers een rectificatietekst wordt uitgesproken. De VARA heeft vandaag laten weten niet aan deze eis te zullen voldoen. Volgens de omroep wordt in het programma niet gesuggereerd dat Khalla een crimineel is en heeft het bovendien “alle noodzakelijke maatregelen genomen ter bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer. Hij is geheel onherkenbaar gemaakt, zowel in beeld als in geluid”.

Kallah dreigt nu met zijn eisen naar de rechter te stappen.

Update: De identiteit van Aziz Kallah in de uitzending van De Aanklagers zou door medewerkers van het Openbaar Ministerie zijn prijsgegeven tijdens een ‘preview’ voor pers, publiek en medewerkers van justitie op 6 april in het debatcentrum De Balie in Amsterdam. Dit melden ingewijden die bij de preview aanwezig waren. De naam van de kickbokser verscheen vervolgens op misdaad-weblogs die over de aanstaande VARA-uitzending publiceerden. Documentairemaker Coen Verbraak, die de vierdelige serie maakte, reageert verbaasd op het vermeende uitlekken van de naam. “Tot gisteren had ik nog nooit van het bestaan van de heer Kallah gehoord. Wij hebben er juist alles aan gedaan om zijn identiteit af te schermen. Zo is zelfs zijn stem ingesproken door een stemacteur, om te voorkomen dat hij daaraan herkend zou worden”.

Bekijk hier de hele scene (vanaf 38 minuten)