Nieuws/Binnenland
414352
Binnenland

PvdA’er Monasch dissident

Den Haag - Als enige in zijn fractie gaat PvdA-Kamerlid Monasch vóór een plan van de oppositie stemmen om het associatieverdrag met Oekraïne van tafel te krijgen.

De coalitie, die inmiddels nog maar 76 van de 150 zetels achter zich heeft, verwacht een piepkleine meerderheid met dank aan de gedoogsteun van twee afgescheiden Kamerleden, Johan Houwers (geroyeerd VVD'er) en Roland van Vliet (ex-PVV'er).

Vanmiddag is de definitieve stemming. Of Van Vliet wel doet wat de coalitie van hem verwacht is nog maar de vraag. Hij heeft aangekondigd vooraf een stemverklaring uit te zullen brengen.

Dat Monasch de kont tegen de krib zou gooien werd vooraf al verwacht door de PvdA. Vanochtend werd over het heikele onderwerp vergaderd door de sociaaldemocraten. De fractie heeft de dissident niet op andere gedachten weten te krijgen. „Het is duidelijk dat we van mening verschillen”, zei Monasch na afloop van de bijeenkomst. „Maar de referendum wet is duidelijk. De uitslag moet worden gevolgd.”

Monasch toonde zich eerder al rebels. Volgens moet Samsom geen lijsttrekker worden voor de nieuwe verkiezingen. Hij heeft liever dat Ahmed Aboutaleb of Erberhard van der Laan de PvdA-kar gaan trekken. Hij vindt dat zijn partij tijdens deze kabinetsperiode te veel kleur heeft verloren.