Nieuws/Binnenland
414506
Binnenland

Schippers: „Volgend kabinet moet kosten beteugelen”

Kans op hoger eigen risico zorg

Minister Edith Schippers

Minister Edith Schippers

Den Haag - Als het volgende kabinet de zorgkosten niet flink beteugelt, stijgt het eigen risico voor verzekerden de komende jaren naar bijna 500 euro.

Minister Edith Schippers

Minister Edith Schippers

Dat erkende minister Schippers woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Dit jaar bedraagt het eigen risico 385 euro. Maar onlangs berekende het Centraal Planbureau (CPB) dat de zorgkosten de komende jaren weer de pan uit zullen rijzen als er niet wordt ingegrepen. En doordat de hoogte van het eigen risico daaraan gekoppeld is, stijgt die in dat geval dus mee.

De SP vindt dat daarom de koppeling tussen de zorgkosten en het eigen risico moet worden losgelaten. „Hebben we de grens met die 385 euro niet bereikt?”, zo vroeg SP-Kamerlid Renske Leijten tijdens het debat.

De minister wil daar niet aan. Zij vindt dat een volgend kabinet weer aan de bak moet om de zorgkosten in de hand te houden. „Laten we het eigen risico betaalbaar houden door de zorgkosten betaalbaar te houden”, zo stelde ze. „Het lijkt me heel gezond om daarmee door te gaan, ook voor een nieuw kabinet.”

In de prognose van het CPB kunnen de zorgkosten tussen 2017 en 2021 oplopen van 41 miljard naar 50 miljard euro. Momenteel worden die kosten in bedwang gehouden dankzij afspraken die Schippers maakte met zorgverzekeraars en zorgaanbieders, maar die lopen na deze kabinetsperiode af. Een volgend kabinet zal dus opnieuw moeten bezien hoe het de kosten wil beteugelen.