Nieuws/Binnenland
41461
Binnenland

Rijkswaterstaat zit bovenop waterstanden

DEN HAAG - Rijkswaterstaat houdt nauwlettend de waterstanden in het land in de gaten. Twee opeenvolgende stormen, in combinatie met springtij, veroorzaken op de Noordzee de komende dagen verhoogde waterstanden langs de hele Nederlandse kust. Als het water te veel stijgt, moeten er keringen dicht om het water tegen te houden.

In elk geval gaan vrijdagavond de zeesluizen bij Farmsum dicht. De verwachte noordwesterstorm stuwt het water op in de Waddenzee en in de Eems Dollard. Komende nacht wordt een waterstand van 3,80 meter boven NAP verwacht. Dat is vrij bijzonder, zegt Rijkswaterstaat, en komt ongeveer eens in de vijf jaar voor.

Het is nog altijd niet zeker of de Maeslantkering (bij Hoek van Holland) en de Oosterscheldekering gaan sluiten. Vermoedelijk rond het middaguur valt daarover een beslissing.

Het lijkt er wel op dat de Hollandsche IJsselkering (bij Krimpen aan den IJssel) vrijdagmiddag dicht gaat. Bij de Oosterscheldekering is het alarmpeil van de verwachte waterstand van 2,75 meter boven NAP overschreden. Ook daar houdt Rijkswaterstaat dus de vinger aan de pols. De Oosterscheldekering is het grootste Deltawerk (9 kilometer lang) en sluit de Oosterschelde af bij dreigend hoogwater.