414626
Binnenland

Transparantie over onderhandelingen medicijnen zoek

Minister Edith Schippers

Minister Edith Schippers

Amsterdam - Bij zorgverzekeraars, het CDA en het Zorginstituut is weerstand over de wijze waarop minister Schippers (Volksgezondheid) met farmaceuten onderhandelt over dure, maar levensreddende medicijnen. Die zou te weinig transparant zijn.

Minister Edith Schippers

Minister Edith Schippers

De VVD-politica is de eerste minister die zelf met de machtige farmaceutische industrie in onderhandeling gaat over geneesmiddelenprijzen, in plaats van dit over te laten aan ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Het gaat om geneesmiddelen die eerst te duur leken om te vergoeden, zoals voor de spierziekte van Pompe, maar dankzij de onderhandelingen tóch beschikbaar zijn voor de patiënt.

Dit leidde tot bijna twintig succesverhalen van geneesmiddelen die tegen een lagere prijs beschikbaar werden voor patiënten. En deze week kondigde de minister onderhandelingen over nog vijf medicijnen aan, waaronder een belangrijk borstkankermiddel, dat eerder 50% te duur werd bevonden.

Er worden vraagtekens geplaatst bij deze onderhandelingen omdat de uiteindelijke prijsafspraken geheim blijven. Zo kan niet worden gecontroleerd hoezeer de kosten daadwerkelijk gedrukt zijn. De opvallendste kritiek komt uit de hoek van het Zorginstituut, dat adviseert of een medicijn het basispakket in kan. In december gaf het instituut een negatief advies over het longkankermedicijn omdat kosten 40% hoger lagen dan de maximale grens van 80.000 euro per gewonnen levensjaar van een patiënt. De minister onderhandelde het in januari toch het pakket in. Tegen welke prijs, bleef onbekend.

Marcel Canoy buigt zich als lid van de Adviescommissie Pakket bij het Zorginstituut over adviezen aan de minister over of een geneesmiddel vergoed kan worden via het basispakket. „Dat de prijs waarvoor het medicijn in het pakket belandt geheim blijft, is onacceptabel.”

Maar volgens Schippers kan het nu niet anders. „Ik zou heel graag transparant zijn. Maar als ik moet kiezen tussen transparant zijn en dus geen deal krijgen óf wel die korting binnenhalen in geheime onderhandelingen, kies ik voor het laatste.”

Het kan CDA-Kamerlid Hanke Bruins-Slot niet overtuigen. Zij vreest dat de patiënt die van de dure geneesmiddelen afhankelijk is, uiteindelijk de dupe wordt. Bruins-Slot: „Die afspraken vormen een tijdelijk lapmiddel, maar wat als contracten aflopen? Daarover tast de patiënt in het duister.” Schippers zelf zegt daarover dat er tegen die tijd meestal alternatieve geneesmiddelen op de markt zijn, waardoor de prijs zakt. Maar dat vindt Bruins-Slot te mager: „Dat is allemaal nog onzeker.”

Ook zorgverzekeraars Menzis, VGZ en Zilveren Kruis laten weten niet heel gelukkig te zijn met de geheime onderhandelingen. Dit komt door gebrek aan transparantie en afwezigheid van criteria over wanneer Schippers over een geneesmiddel gaat onderhandelen. „Doordat we de kortingen niet weten, kunnen we die niet meenemen in de premieberekening”, zegt een Zilveren Kruis-woordvoerder. „De korting hoeft dan niet in de krant, maar als we meer informatie krijgen over de prijs, kunnen we daar beter op anticiperen.”

Patiëntenfederatie NPCF ziet het zonniger in: „Het doel heiligt de middelen”, zegt Thom Meens. „Natuurlijk, Schippers’ prijsonderhandelingen zijn absoluut niet transparant, maar daardoor zijn die medicijnen wel alsnog vergoed en verstrekt.”