Nieuws/Binnenland
414649
Binnenland

'Stuur protestmails naar Turks consulaat'

ROTTERDAM - De oproep van het Turkse consulaat in Nederland om beledigingen van president Recep Tayyip Erdogan te melden is niet in goede aarde gevallen bij de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB). De organisatie roept Turken in Nederland op het consulaat te bestoken met e-mails, met protesten tegen de oproep.

Het consulaat riep eerder op om alle laatdunkende, kleinerende, haatdragende en lasterlijke uitingen over Erdogan te melden. De HTIB zegt dat de oproep ,,doet denken aan de voetstappen van fascisme in Turkije''.

,,Dit soort rekbare uitingen en beschuldigingen horen niet thuis in een democratie of een rechtsstaat'', aldus de HTIB. ,,Wij roepen alle Turken in Nederland op om naar het bovengenoemde e-mailadres protest e-mails te sturen.''

Onrust

Er is heerst behoorlijk wat onrust bij Turkse Nederlanders na de oproep om beledigingen richting president Recep Tayyip Erdogan bij het Rotterdamse consulaat te melden. De Nederlandse afdeling van de Turkse oppositiepartij CHP (CHP Hollanda) krijgt veel telefoontjes van bezorgde mensen.

,,Mensen zijn bang omdat ze in het verleden op iets kritisch hebben gereageerd op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Ze maken zich zorgen of ze straks nog wel met een gerust hart op vakantie naar Turkije kunnen of dat ze straks worden tegengehouden aan de grens. Dit is zeer zorgelijk en we keuren deze oproep dan ook met klem af'', aldus voorzitster Azu Ozalp.

Het CHP heeft een brief naar het consulaat en de Turkse ambassade zijn ongenoegen geuit. ,,Dit is een beperking van de democratie en vrijheid van meningsuiting.''