Nieuws
414688
Nieuws

Fietsen 'bloedlink’ volgens statistieken

Een Amsterdamse moeder in de weer met een bakfiets.

Een Amsterdamse moeder in de weer met een bakfiets.

Amsterdam - Volgens Europese cijfers is Nederland het meest onveilig land voor fietsers. Van de verongelukte verkeersslachtoffers de laatste jaren is namelijk 25% een fietser, terwijl het percentage in ons werelddeel gemiddeld op 8% ligt.

Een Amsterdamse moeder in de weer met een bakfiets.

Een Amsterdamse moeder in de weer met een bakfiets.

Dat blijkt uit de nieuwste ongevalcijfers die de Europese Commissie naar buiten brengt. Na ons land volgen Denemarken en Hongarije met beiden een aandeel van 16% dodelijk verongelukte fietsers.

,,Als je de cijfers zo kaal bekijkt, denk je ogenblikkelijk dat het hier een drama moet zijn op je rijwiel. En je weet hoe het gaat met dit soort lijstjes”, zegt Otto van Boggelen van Fietsberaad, het kenniscentrum voor fietsbeleid van de overheid. ,,Bij Europeanen blijft vooral hangen dat het hier gevaarlijk is op je tweewieler.”

Veiligste fietsland

,,Gelukkig nuanceert de commissie de cijfers en stelt dat in ons land ook veruit het meest gefietst wordt. Dus de kans om slachtoffer te worden van een ongeval is hier ook vele malen groter is”, vervolgt Van Boggelen. ,,In veel landen wordt bijna niet gefietst, dus daar vallen dan ook geen slachtoffers. Beter was het geweest als de commissie de dodelijke ongevalcijfers hadden gekoppeld aan het aantal fietskilometers. Dan waren we veruit als meest veilige fietsland naar voren gekomen.”

Met een kleine 900 fietskilometers per inwoners zijn wij dé fietskampioen van Europa. Als je dat afzet tegen bijvoorbeeld Duitsland met gemiddeld 368 fietskilometers en Engeland met 75 kilometers, doen we het goed. Daar vallen respectievelijk anderhalf keer en drie keer zoveel doden.

Van jongs af aan

,Het heeft alles te maken met onze infrastructuur en ervaring op de fiets. Van jongs af aan leren wij op twee wielen te rijden en veiligheidsvoorzieningen zoals gescheiden fietspaden, geen grote snelheidsverschillen in woonwijken doen de rest”, meent Van Boggelen.

Volgens de laatste cijfers vallen in ons land 570 verkeersdoden per jaar. Daarvan zaten er 185 op de fiets. ,,Het geeft wel aan dat als men het aantal dodelijke slachtoffers verder wil verminderen, men veel aandacht moet geven aan fietsers.”, meent Van Boggelen. ,,Daar valt enorm veel winst te behalen, want inmiddels zitten we dus al ver boven de 25%. Bovendien is van de zware verkeersgewonden ook nog eens de helft fietser.”