Nieuws/Binnenland
414714
Binnenland

Forensisch team naar Colombia voor onderzoek zeiljacht

Moord nog mysterie

CARTAGENA - Een Nederlands politieteam onderzoekt deze week in Colombia het zeiljacht, waarop de Nederlandse vrouw Durdana Putker (54) zeven maanden geleden werd vermoord.

Forensische experts van de Nationale Politie speurden gisteren al naar bewijzen op het schip Lazy Duck (‘luie eend’), dat aan de ketting ligt in de marinehaven van Cartagena.

De Colombiaanse justitie vermoedt nog altijd dat echtgenoot Peter Putker (65) zijn vrouw in september vorig jaar om het leven bracht, zo blijkt uit onderzoek van deze krant in Cartagena. Het echtpaar maakte een wereldreis en legde op 19 september met zijn zeilschip aan bij de Rosario Eilanden, een paar honderd meter voor de kust van Colombia.

Daar werd het stel volgens Peter Putker, die op dit moment in Nederland verblijft, overvallen. De gepensioneerde dierenarts werd naar eigen zeggen vastgebonden en vastgehouden in het toilet. Toen de overvallers verdwenen, wist Putker zichzelf los te maken en vond hij zijn vrouw dood in de kajuit. Ze had een handdoek over haar gezicht en kwam vermoedelijk door verstikking of verwurging op met leven.

De Colombianen twijfelen nog altijd aan dit verhaal. Volgens politie en openbaar ministerie in Cartagena vindt in het gebied nauwelijks misdaad plaats en zijn geen sporen van derden op het schip aangetroffen. Ook betwijfelt het onderzoeksteam dat Putker na de dood van zijn vrouw direct alarm sloeg. De Colombiaanse justitie verzocht vorig jaar de Nederlandse recherche om hulp bij het onderzoek.

Afgelopen week reisde de zoon van Durdana en Peter Putker naar Colombia om meer duidelijkheid te verkrijgen. Uit onderzoek van deze krant ter plekke blijkt dat de Colombianen voor Putker ontlastende verklaringen en bewijzen uit het onderzoeksdossier houden.

Zo sloeg hij wel degelijk alarm door het afschieten van vuurpijlen, verklaarden afgelopen week meerdere getuigen op de Rosario Eilanden. De bewering van de politie dat andere getuigen zouden hebben verklaard dat het echtpaar ruzie een boord had, lijkt niet te kloppen. Een geluidstest toont aan dat op de wal niet tot nauwelijks gesprekken zijn waar te nemen, die worden gevoerd vanaf de plek waar de boot lag. In het gebied vinden wel degelijk overvallen en diefstallen plaats.

Desondanks lijkt het Openbaar Ministerie in Colombia in samenwerking met justitie in Nederland een strafzaak voor te bereiden. Vorige week arriveerden Nederlandse rechercheurs in Bogota, die afgelopen weekeinde doorreisden naar Cartagena. Omdat ons land geen uitleveringsverdrag heeft met Colombia bestaat de mogelijkheid dat het Nederlandse Openbaar Ministerie een eventuele strafvervolging overneemt en Putker hier voor de rechter brengt voor de moord op zijn vrouw.