Nieuws/Binnenland
414725
Binnenland

Vanaf 09.30 uur de strafeis via tweets verslaggeefster

Volg zaak transgender live

Alkmaar - „Onze vader, de sterkste vrouw van de wereld.” Het zijn de schijnbaar tegenstrijdige woorden van de kinderen van transgender Michelle Koek. Hun vader, die in transformatie tot vrouw was, werd in april 2014 in haar huis in Andijk gedood.

In het bevolkingsregister stond ze nog als man geregistreerd, maar in het dagelijks leven was ze Michelle. De voorzitter van de rechtbank Alkmaar deed daarom bij aanvang van de zitting de niet-alledaagse mededeling, dat het slachtoffer als vrouw aangeduid zou worden.

Volg onder dit artikel vanaf 09.30 uur de tweets van onze verslaggeefster.

„We waren trots dat het weer goed met haar ging”, vertelden de kinderen van Koek in de rechtszaal. Ze hadden al een tijd geen contact met haar gehad, toen ze op 28 april 2014 om het leven werd gebracht. „We wisten dat er een dag zou komen dat we het probleem zouden kunnen uitpraten dat het contact tussen ons belemmerde.”

Met haar vriendin Deborah van der Gragt sprak Koek daar regelmatig over. „Michelle stond open voor herstel van het contact”, vertelt ze na de zitting. „Ze zat een tijd lang niet goed in haar vel, maar het ging inmiddels beter.”

Van der Gragt onderging zelf de transformatie van man naar vrouw. „Michelle had het heel moeilijk met haar geaardheid. Logisch ook: ze was nog maar half klaar. De hele operatie moest nog volgen.”

Opvallende verschijning

In Andijk was Koek een opvallende verschijning met lange blonde haren, felrode lippenstift en grote mannenlaarzen, altijd vergezeld door een roedel chihuahua’s. „Op een gegeven moment had ze er vijf”, vertelt Van der Gragt. „Ik zei regelmatig tegen haar: doe wat rustiger met de felle kleuren, het kan allemaal wel wat verfijnder. Ze ging zo excentriek door het leven. Dan kijken de mensen naar je, terwijl ze dat juist niet wilde.”

Het maakte Michelle af en toe zwaarmoedig, vertelt Van der Gragt: „Ze werd niet overal geaccepteerd. Haar baan als kraanmachinist was ze kwijtgeraakt. Maar eindelijk had ze wat omhanden. Iets waar ze echt van genoot.”

Kringloopwinkel

In maart kocht Koek de inboedel van een kringloopwinkel. Een aankoop die haar een maand later fataal zou worden. „Het was een uit de hand gelopen ruzie”, vertelde Jawed H., de man die haar de spullen verkocht, gisteren in de rechtszaal. „We hadden een prijsafspraak gemaakt van 6000 euro, maar ze betaalde maar 500 euro. Toen ben ik gaan praten.”

Hij nam zijn zwager mee, Michel S., die na een detentie van twee jaar nog geen maand op vrije voeten was. Koek zou tijdens het gesprek boos zijn geworden, zich op S. hebben gestort, die haar vervolgens met een mes in de keel zou hebben gestoken. Dat is althans de lezing van S. Het Openbaar Ministerie heeft er geen geheim van gemaakt ervan uit te gaan dat S. zijn zwager de hand boven het hoofd houdt. Vandaag horen Jawed H. en Michel S. de strafeis van het OM.

„Michelle krijgen we met een strafoplegging niet terug”, zegt Deborah. „Het is een klein beetje gerechtigheid. Maar weetje wat echt steekt? Dat haar de kans is ontnomen om ooit echt vrouw te worden.”

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");