Nieuws/Binnenland
414867
Binnenland

Rij-examen doorgelicht

Rijswijk - Het CBR laat de vragenbank van het theorie-examen onderzoeken op ongewenste voorspelbaarheid. Op dit moment is het mogelijk om via ezelsbruggetjes een groot deel van de vragen goed te beantwoorden.

Dat betekent dat zo’n vierduizend examenvragen worden doorgelicht en mogelijk veranderd gaan worden. Zo moeten vragen waarin het woord ’invloed’ staat herschreven worden, omdat daar nu altijd het antwoord ’ja’ gegeven moet worden.

Het Research Center voor Examinering en Certificering (RCEC) van de Universiteit Twente en toetsinstantie CITO gaan de klus voor het exameninstituut uitvoeren. Met name de keuze voor de laatste club is opvallend, omdat CITO ook al betrokken was bij de toetsing van de huidige examenvragen en groen licht gaf voor invoering daarvan.

Woordvoerder Irene Heldens van CBR geeft toe dat sommige vragen via een trucje te beantwoorden zijn. „Als ’zo’ in de vraag voorkomt is het antwoord altijd ’ja’ hebben we gezien. Dat komt incidenteel voor en op het moment dat we dat ontdekten, hebben we die vragen onmiddellijk geëlimineerd. We laten nu onderzoeken of er meer van dat soort onvolkomenheden in zitten. Maar we zijn ervan overtuigd dat als je de stof niet goed beheerst, je echt niet slaagt voor het examen.”

In de afgelopen twee jaar heeft CBR meer dan duizend nieuwe vragen ingevoerd en tientallen oude vragen afgevoerd. ,,We hebben nu in totaal meer dan vierduizend vragen”, aldus de woordvoerder. „Onze afbeeldingen vernieuwen we in een hoog tempo en we hebben de eerder genoemde ongewenste ezelsbruggetjes geschrapt. Ook staan de antwoorden op de examenvragen steeds in een andere volgorde en de versies worden vaak gewisseld. Zo denken we de zogenoemde ongewenste voorspelbaarheid te voorkomen.”

Over de onafhankelijkheid van het onderzoek is Heldens duidelijk. „Er mogen geen leden in het onderzoeksteam zitten die eerder betrokken zijn geweest bij opdrachten van CBR. Dus ook geen CITO-medewerkers. Wij willen het best mogelijke resultaat boeken, want veiligheid staat bij ons voorop. In Nederland zijn er maar een beperkt aantal partijen die op dit vlak onderzoek doen. RCEC scoorde het hoogst op wetenschappelijke deskundigheid, kennis en kwaliteit. Bovendien boden zij een compleet onderzoek aan, waarin zij de hele vragenbank doorlichten.”