Nieuws/Binnenland
414908
Binnenland

’Homowerker misbruikte vluchtelingen’

AMSTERDAM - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderzoekt meldingen van seksueel misbruik en een verkrachting van vluchtelingen die zich bij belangenorganisaties voor homo-, bi- en transseksuelen hadden gemeld.

Vrijwilligers en betrokkenen van stichtingen Secret Garden uit Amsterdam en LGBT Asylum Support uit Groningen, die thuishavens voor onderdrukte LGBT-vluchtelingen moeten zijn, worden ervan verdacht asielzoekers seksueel hebben geïntimideerd en misbruikt. Ook bij Vluchtelingwerk en het COC zijn hiervan meldingen gedaan.

De afgelopen weken kwamen meerdere signalen binnen van asielzoekers die oneerbare, dwingende voorstellen tijdens feesten kregen. De LGBT-asielzoekers werden voorgesteld aan andere bezoekers bij wie ze konden blijven logeren. „Vervolgens werd er van ze verwacht dat ze seks gingen hebben. Beklag richting de stichtingen wordt niet serieus genomen en afgewimpeld”, staat in een interne notitie, in handen van De Telegraaf.

Emir Belatoui van Secret Garden, zegt van niets te weten. „Ik heb geen signalen gehad en ga zelf onderzoek doen. ” Sandro Kortekaas van Asylum Support weet eveneens van niets. „Bij ons zijn geen meldingen binnengekomen en wij werken met een gedragscode om dit te voorkomen. Wij werken met een safehouse, dat onderdeel is van Humanitas en hebben geen feest georganiseerd.”