Nieuws
414966
Nieuws

Fiscus haalt toeslagen terug

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financien).

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financien).

Den Haag - De Belastingdienst zit mensen in het buitenland met een schuld bij de fiscus achter de broek. Afgelopen maanden zijn bij de dienst bekende inkomens- en vermogensgegevens van mensen en ondernemingen in het buitenland die onterecht toeslagen hebben opgestreken systematisch in beeld gebracht.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financien).

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financien).

Dit leverde al 5000 adviezen voor loonvordering en 1500 adviezen voor een beslag op banktegoeden op. Ook betaalt de Belastingdienst geen toeslagen of teruggaven aan Nederlanders in het buitenland met een schuld. Hiermee is voorkomen dat ruim 8 miljoen euro mogelijk onterecht is uitbetaald. Dit blijkt uit de zogeheten Halfjaarrapportage die staatssecretaris Wiebes (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

’Slimmer’

Hoewel hij zegt het belangrijk te vinden om onterecht uitgekeerde toeslagen terug te halen, zegt hij er wel nadrukkelijk bij dat er ook kritisch naar „de effectiviteit en de efficiëntie” van de aanpak gekeken wordt. Mensen van wie het adres bekend was, kregen 48.000 brieven van de fiscus wat 4,5 miljoen euro opleverde. Daarnaast is er een groep van wie niet bekend is waar ze wonen.

Via ’dynamisch monitoren’ worden beide groepen in de gaten gehouden. Dat betekent dat er via het koppelen van gegevens getracht wordt er achter te komen hoe een schuld ingevorderd kan worden. „De Belastingdienst pakt het door dynamisch monitoren al veel slimmer aan. We geven een schuld niet op maar blijven het in de gaten houden”, aldus de VVD-bewindsman.

De samenwerking met buitenlandse belastingdiensten loopt soms nog moeizaam omdat zij hun prioriteit over het algemeen leggen bij het invorderen van hun eigen schulden. De Belastingdienst benadert na een dwangbevel in landen waar geen verdrag mee is soms persoonlijk de belastingschuldige. Tot voor kort werden buitenlandse schulden „nog onvoldoende systematisch in kaart gebracht en gevolgd”, schrijft Wiebes de Kamer.

Deurwaarders in Marokko en Turkije

In Marokko en Turkije gaat de Belastingdienst vanaf mei met deurwaarders langs bij schuldenaren. Het is een proef. Afhankelijk van de resultaten besluit het kabinet of het beleid wordt voortgezet.