Nieuws/Binnenland
414997
Binnenland

’Alcohol veel groter probleem dan drugs’

Artsen spoedeisende hulp zijn dronkenlap zat

Amsterdam - Urineren, braken en agressie op de werkvloer. Artsen op de nachtelijke spoedeisende hulp zijn de strapatsen van dronkenlappen spuugzat.

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) pleit ervoor om de verkoop van alcohol verder aan banden te leggen. Om dat pleidooi kracht te kunnen bijzetten, kondigt de vereniging ook meteen een eigen landelijk onderzoek aan naar drankoverlast op de spoedeisende hulp.

„Er is altijd veel aandacht voor problemen met drugs. Maar in werkelijkheid is het alcoholprobleem vele malen groter”, zegt voorzitter Crispijn van den Brand van de NVSHA.

Dronken patiënten

Hij schat dat in de weekeinden meer dan de helft tot bijna twee derde van alle binnengebrachte patiënten in binnenstedelijke ziekenhuizen zwaar door drank is beneveld.

De nachtelijke taferelen op de eerste hulp in binnenstedelijke ziekenhuizen spreken dan ook boekdelen. „We zien mensen die in de hoek van wachtkamer staan te urineren. Ze braken in de behandelkamers. Er zijn scheldpartijen en artsen worden bedreigd”, vertelt Van den Brand.

Om de door drank aangewakkerde agressie te beteugelen is er tegenwoordig altijd beveiliging aanwezig op veel spoedeisende hulpafdelingen. „Helaas een teken van de huidige tijd”, verzucht Van den Brand.

Ook de lijnen met de politie zijn kort. „Als we bellen, zijn de agenten er vrijwel direct”, aldus Van den Brand, die zelf al meer dan tien jaar als arts op de spoedeisende hulp werkzaam is.

’Niet weigeren’

De NVSHA-voorzitter vertelt: „Er gaat veel inspanning zitten in de behandeling van dronken patiënten. Dat kunnen en willen we ook niet weigeren, want dat doen artsen niet. Maar vaak gaat het ten koste van patiënten die wel nuchter zijn.”

Een directe oplossing voor het probleem hebben de artsen ook niet. Ze pleiten niet alleen voor inperking van de verkoop in bijvoorbeeld supermarkten, maar ook voor meer algemene bewustwording over de schadelijke effecten van alcohol.

„Vergelijk het maar met roken. Alcoholgebruik zou net als met tabak veel minder vanzelfsprekend moeten zijn”, aldus de NVSHA-voorzitter.