Nieuws/Buitenland
415080574
Buitenland

Gijzelnemer in Texas laat één man vrij

Een SWAT-team maakt zich klaar in Colleyville.

Een SWAT-team maakt zich klaar in Colleyville.

HOUSTON - Bij de gijzeling in een synagoge in de Amerikaanse staat Texas is een man vrijgelaten, meldt de aanwezige politie. Hij maakt het goed en wordt zo snel mogelijk met zijn familie verenigd. Lokale media berichtten eerder dat de man zou zijn vrijgelaten om medische redenen, maar dat bleek niet zo te zijn.

Een SWAT-team maakt zich klaar in Colleyville.

Een SWAT-team maakt zich klaar in Colleyville.

Onderhandelaars van de FBI houden contact met de gijzelnemer. Er zijn geen meldingen over slachtoffers.

In de synagoge in de stad Colleyville, dat tussen Dallas en Fort Worth in ligt, worden de rabbijn en meerdere andere personen vastgehouden. De gijzelnemer begon zijn actie tijdens een dienst die live op Facebook werd uitgezonden, maar vervolgens werd afgebroken. De video is inmiddels van Facebook verwijderd.

Lady Qaeda

Volgens Amerikaanse media wil de gijzelnemer bereiken dat zijn „zus” Aafia wordt vrijgelaten, een veroordeelde terrorist die de bijnaam Lady Qaeda heeft. Volgens de media zegt de dader dat hij haar broer Muhammad Siddiqui is. Hij zou bewapend zijn.

De Pakistaanse wetenschapper Aafia Siddiqui was in 2010 door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot 86 jaar cel omdat ze in Afghanistan probeerde Amerikaanse militairen te doden. Haar bijnaam verwijst naar de terreurorganisatie Al Qaeda. Ze zit in een gevangenis niet ver van de gijzelingsactie.