Nieuws/Buitenland
415111093
Buitenland

Duitse bisschoppen: tot 50 mille schadevergoeding bij misbruik

FULDA - Minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik in Duitsland door katholieke geestelijken kunnen een schadevergoeding van maximaal 50.000 euro krijgen. De Duitse bisschoppenconferentie heeft daar overeenstemming over bereikt. Slachtofferverenigingen vinden het „symbolische” bedrag veel te laag en willen een debat in het parlement.

Een commissie met in meerderheid niet-kerkelijke leden gaat vaststellen welk bedrag een slachtoffer krijgt toegekend. Aanvragen kunnen vanaf januari worden ingediend. Tot nu toe is nooit meer dan 5000 euro betaald.

Een onafhankelijke commissie had fors hogere bedragen aanbevolen. President Georg Bätzing van de bisschoppenconferentie noemde het besluit evenwel „een grote stap voorwaarts.” De kerk betaalt ook de kosten van therapie, bracht hij in herinnering.

Twee jaar geleden bleek uit een studie in opdracht van de kerk dat tussen 1946 en 2014 3677 vooral mannelijke minderjarigen seksueel zijn misbruikt door minstens 1670 katholieke geestelijken. Vermoed wordt dat er veel meer gevallen waren. De kerk met in Duitsland bijna 23 miljoen leden, bood excuses aan en beloofde de compensatiebedragen te verhogen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop