Nieuws/Binnenland

Regelzucht nekslag oranjefeest

Oranjefeesten gaan ten onder aan regelzucht.

Oranjefeesten gaan ten onder aan regelzucht.

ANP

RENKUM - Koningsdag wordt op veel plaatsen kapot gemaakt door gemeentelijke regelgeving, volgens Jean Paul Gebben.

Oranjefeesten gaan ten onder aan regelzucht.

Oranjefeesten gaan ten onder aan regelzucht.

ANP

Eerder deze week stapte hij op als burgemeester van Renkum. Het neemt niet weg dat hij aankomende Koningsdag nog voorzitter is van de Bond van Oranjeverenigingen.

,,Het wordt veel vrijwilligers gewoon te veel”, concludeert Gebben, die overigens niets kwijt wil over zijn voortijdig vertrek als burgemeester. ,,Waar veiligheid vroeger een taak was van de gemeenten, wordt dit nu vaak bij de organisaties neergelegd. En die slaan weleens door. Als je alle risico’s wil elimineren die je mogelijkerwijs maar kan bedenken, dan ben je verkeerd bezig.”

Een enorme papierwinkel is het gevolg. ,,Terwijl voorheen een vergunningsaanvraag genoeg was, moet je nu een situatietekening inleveren, in schaal 1op 100. Je moet een apart Veiligheidsplan indienen dat aan allerlei voorwaarden moet voldoen. Bovendien is een verkeersplan vereist, mét calamiteitenroutes. En er moet een draaiboek bij zitten, van minuut tot minuut!”

Gebben ziet feesten vaak verdwijnen: ,,Hoeveel vrijwilligersorganisaties hebben hier nog zin in?” Als voorbeeld noemt hij een lokaal voetbalteam dat kampioen wordt. ,,Dan wil je hen toch op een platte kar door het dorp rijden? Maar dat gaat niet zomaar! Dus dan maar niet.”

Oranjeverenigingen moeten zorgen voor gecertificeerde beveiligers. ,,Terwijl je vroeger genoeg had aan verkeersregelaars.” Ze moeten zelf dranghekken huren. Ze moeten voor verzekeringen zorgen. ,,Soms voor duizenden euro’s.” En je moet eraan gedacht hebben om je aan te melden op de regionale evenementenkalender, anders kan het niet doorgaan.

De Oranjebond-voorzitter raadt gefrustreerde Oranjeverenigingen aan om zich te melden bij hun burgemeester: ,,Zo heb ik ook eens het voorgeschreven aantal beveiligers van tien naar vier kunnen terugbrengen. Dat scheelt een slok op een borrel.”

Jean Paul Gebben gaat ook aftreden al voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen. Het is namelijk gebruikelijk dat het steeds een burgemeester is, die de belangen van tienduizenden vrijwilligers behartigt.