415314
Binnenland

Meddie W. dacht veilig te zijn, maar die hoop blijkt ijdel

Coffeeshop Checkpoint weer in het nauw

Checkpoint op archieffoto

Checkpoint op archieffoto

Terneuzen - De strafzaak in hoger beroep tegen de eigenaar van voormalig coffeeshop Checkpoint in Terneuzen, Meddie W., moet over worden gedaan. Checkpoint was de grootste coffeeshop van het land.

Checkpoint op archieffoto

Checkpoint op archieffoto

Het gerechtshof in Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie (OM) in deze zaak onterecht niet-ontvankelijk verklaard. Dat concludeert de Hoge Raad dinsdag. De beslissing van het Amsterdamse gerechtshof is onvoldoende gemotiveerd.

Miljardenomzet

W. moest terechtstaan omdat Checkpoint meer softdrugs in voorraad had dan werd gedoogd. Althans, dat vond het OM. Dagelijks kwamen er 2000 tot 3000 klanten in zijn zaak. De meesten kwamen uit Frankrijk en België.

Het plaatselijk bestuur gedoogde Checkpoint jarenlang. Daardoor kon het uitgroeien tot de grootste coffeeshop van het land. Het bedrijf had uiteindelijk negentig medewerkers in dienst en draaide een miljoenenomzet. Het OM wist van de gedoogconstructie.

Argumentatie

Het hof in Amsterdam concludeerde dat Checkpoint zich aan de gedoogvoorwaarden had gehouden. Daarom kan het OM W. niet vervolgen, zo luidde het besluit. Dat is echter onvoldoende gemotiveerd, zo oordeelt de Hoge Raad nu.

Het OM heeft volgehouden dat Checkpoint een criminele organisatie was. Ook voor deze beschuldiging werd het OM niet-ontvankelijk verklaard. Het hof: ,,Dan zou iedere coffeeshop een criminele organisatie zijn.''

Dat er geen andere criminele organisatie bij de aanvoer van hasj en hennep aan Checkpoint betrokken bleek te zijn, wil volgens de Hoge Raad niet zeggen dat de coffeeshop niet zelf als criminele organisatie kon worden gezien. W. mocht dus ook worden vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie.