Nieuws/Binnenland
415328
Binnenland

Marechaussee: geen behoefte aan extra handen op Schiphol

Politie afgewimpeld

Er dreigen lange rijen te ontstaan deze zomer op Schiphol

Er dreigen lange rijen te ontstaan deze zomer op Schiphol

Schiphol - Vrijwillige politiemensen hebben aangeboden bij te springen op Schiphol om lange rijen tijdens het zomerseizoen te voorkomen. De top van de Koninklijke Marechaussee (KMar) wees de hulp van de hand.

Er dreigen lange rijen te ontstaan deze zomer op Schiphol

Er dreigen lange rijen te ontstaan deze zomer op Schiphol

De Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) bood de manschappen een paar weken terug aan. Dit gebeurde via de officiële weg van de politietop. Volgens LOPV-voorzitter Michael Sijbom was de korpsleiding van goede wil en zouden er per direct tientallen zeer gemotiveerde reservisten beschikbaar zijn.

Na een paar weken bedenktijd liet de KMar weten geen behoefte aan hulp te hebben. Volgens de militaire politie is de personele nood op de nationale luchthaven voldoende gelenigd met bijstand van vijftig cipiers, douaniers en eigen mensen. Later dit jaar stuurt de dienst 85 jonge rekruten richting Schiphol bij wijze van extra handjes.

De luchthaven liet eerder aan De Telegraaf weten te betwijfelen of deze oplossing wel voldoende is. Ook intern zijn er bij de KMar vraagtekens. In een begin deze week aan de defensievakbonden gestuurde brief schrijft de directeur personeel en organisatie dat zijn dienst de zomerpiek niet aankan. Opvallend genoeg stuurde hij deze brief drie dagen nadat staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) de oplossing voor de zomerpiek officieel had bekendgemaakt. „Het verbaasde ons daarom dat ons aanbod niet is aangenomen”, reageert de voorman van de vrijwillige agenten. „Wat ons betreft staat het nog. Als we kunnen helpen, doen we dat graag. Onze mensen zijn volledig bevoegd en opgeleid. Ze kunnen alle politietaken op de luchthaven overnemen. Van verkeerstoezicht tot surveillances. Hulp van de politie aan de KMar zou niet nieuw zijn. Tijdens de recente extra controles aan de buitengrenzen hebben agenten ook bijstand verleend.”

Het initiatief van de LOPV krijgt bijval. De voorzitter van de grootste politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp, steunt de reservisten. „Met de juiste opleiding kunnen vrijwilligers mede de oplossing bieden.”