Nieuws/Binnenland
415329
Binnenland

Privacywaakhond staat perplex: Kafkaëske uitspraak

’Spionage’ bij afvaldumping mag

AMSTERDAM - Mensen die met een pasje afvalcontainers openen, mogen voorlopig worden gevolgd door de gemeente. De Raad van State heeft een bezwaar tegen het invoeren van deze pasjes dinsdag met de grond gelijk gemaakt.

Burgers in verschillende gemeenten moeten hun afval dumpen in ondergrondse containers die moeten worden geopend met een pasje. Wanneer het pasje wordt gebruikt, wordt het tijdstip en de plek geregistreerd. Op die manier weet de gemeente waar en wanneer er afval wordt weggegooid.

Arnhemmer Michiel Jonker is een van de mensen die gebruik maakt van zo’n pasje en wil niet dat zijn privégegevens in een database terechtkomen. Jonker zegt niet te weten wie er allemaal toegang hebben tot het systeem en is bang dat de database kan worden ingezien door hackers.

De Raad van State zegt dat het invoeren van de pasjes een 'besluit zonder wijziging in de rechtspositie van burgers' is. Daardoor kunnen inwoners bij de bestuursrechter geen bezwaar meer maken tegen de invoering.

Vincent Böhre van burgerrechtenorganisatie Privacy First noemt de uitspraak van de RvS ’kafkaësk.’ „Wat moet je nu nog als burger? De civiele rechter verwijst in dit soort zaken weer naar de bestuursrechter. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd.”