Nieuws/Binnenland
415342
Binnenland

Genee huisvest honderden vluchtelingen

Vastgoedbaas krijgt voorkeur van COA

Gerke Boersma is door het COA gepasseerd.

Gerke Boersma is door het COA gepasseerd.

Witmarsum - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) betaalt zich blauw aan de huur van vakantieparken en lege kantoren voor de opvang van vluchtelingen. Een select aantal ondernemers verdient daar flink aan, terwijl anderen door de overheidsdienst buiten de deur worden gehouden.

Gerke Boersma is door het COA gepasseerd.

Gerke Boersma is door het COA gepasseerd.

Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf naar de eigenaren van accommodaties waar vluchtelingen worden ondergebracht. Volgens hoogleraar Europees aanbestedingsrecht Elisabetta Manunza worden bij de verhuur mogelijk aanbestedingsregels overtreden.

In Noord-Nederland doet het COA bijna uitsluitend zaken met één projectontwikkelaar. Deze Tom Genee uit het Friese Roodkerk kan dit jaar op een kleine vier miljoen aan huurpenningen rekenen, blijkt uit berekeningen van deze krant.

Genee huisvest in Groningen en Leeuwarden bijna duizend vluchtelingen, en in Assen wordt een azc voor 500 mensen ingericht.

Hij koopt de panden steeds aan vlak voor bekend wordt dat er vluchtelingen in komen. In eerdere interviews zei hij dat je ’ een beetje geluk moet hebben’ en geschikte locaties moet hebben voor het COA.

Maar recreatieondernemer Gerke Boersma vermoedt dat er meer achter zit. Hoewel het COA talloze aanbiedingen krijgt van pandeigenaren, gaat de dienst in de drie noordelijke provincies bijna uitsluitend in zee met Genee. Nu ook in het Friese dorp Witmarsum. Genee wil daar in een voormalig klooster 200 vluchtelingen onderbrengen.

De gemeente Zuidwest-Friesland, waaronder Witmarsum valt, probeerde eerst om het azc onder te brengen op het recreatiepark in aanbouw van Boersma. Hij voerde onderhandelingen met het COA. Maar die gesprekken werden plotseling afgebroken. „Juridisch was het niet mogelijk”, zegt woordvoerder Jan-Willem Anholts van het COA daarover „want omdat er speciaal voor het azc gebouwd zou gaan worden, zouden wij projectontwikkelaar zijn.”

In een mededeling van de Europese Commissie over juridische aspecten rond de asielcrisis staat dat de overheid niet een opdracht mag gunnen aan een favoriete ondernemer, tenzij dit de enige is die haastwerk goed kan uitvoeren.

Daar is in Witmarsum geen sprake van: Boersma heeft zowel de vergunningen als de financiering al rond. Hij heeft een advocaat in de arm genomen. ,,Genee moet het klooster namelijk ook nog flink verbouwen. Waarom gelden voor hem deze regels niet?”

Volgens hoogleraar Manunza heeft Boersma een punt. ,,Zodra er verbouwd moet worden, kom je al gauw in een aanbestedingsplicht.”

Sinds vorig jaar is voormalig Drents PvdA-gedeputeerde Anneke Haarsma verantwoordelijk voor de vastgoedontwikkelingen van het COA in Noord-Nederland. Dat haar partij in de gemeenten waar hij werkt in het college zit, is ’irrelevant’, zegt de woordvoerder van het COA. Genee wil niet reageren.

Tips? navis@telegraaf.nl