Nieuws/Binnenland
415377
Binnenland

Demmink wel bij prijsuitreiking Merkel

Joris Demmink

Joris Demmink

MIDDELBURG - Joris Demmink was een van de gasten bij de uitreiking van de Four Freedoms Award aan bondskanselier Angela Merkel vorige week. Hij was bij de ceremonie, de lunch en een borrel. De oud-jusititietopman liet dezelfde week verstek gaan bij het getuigenverhoor over kindermisbruik in de jaren ’80 om dat hij verhinderd was.

Joris Demmink

Joris Demmink

De organisatie van de Four Freedoms Award bevestigt de aanwezigheid van Demmink aan het AD. ,,In de jaren '80 heeft de heer Demmink meegedacht bij het op de kaart zetten van onze stichting. Zijn contacten zijn waardevol geweest voor ons. Daarom was hij dit jaar uitgenodigd, net als vele anderen'', aldus de Roosevelt Stichting tegen de krant.

Demmink werd vorige week opgeroepen door de onderzoeksrechter in Amsterdam voor een voorlopig getuigenverhoor over een vermeend pedo-netwerk waar hoge ambtenaren in de jaren tachtig en negentig deel van uitmaakten. Hij liet echter weten de hele week verhinderd te zijn. Kamerlid Fred Teeven verscheen wel als getuige. Hij leidde in 1998 als officier van justitie het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar het pedofielennetwerk.

De procedure werd aangespannen door Bart van Well, die claimt op zijn vijftiende seksueel te zijn misbruikt door Demmink.

De advocaat van Van Well is verbaasd over het feit dat Demmink blijkbaar wel tijd had voor een feestje: „Als hij borrels en recepties laat voorgaan boven een getuigenverhoor, dan is mijn cliënt daar niet blij mee,” zegt hij tegen het AD. „Iedereen in Nederland heeft een getuigplicht. In zijn positie heeft de heer Demmink bovendien een voorbeeldfunctie.”