Nieuws/Buitenland
415744091
Buitenland

crisis Oekraïne

Von der Leyen steekt hand uit vanuit Brussel

Zelenski vraagt om direct EU-lidmaatschap voor Oekraïne

De Oekraïense president Zelenski tijdens een toespraak.

De Oekraïense president Zelenski tijdens een toespraak.

BRUSSEL - De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt de Europese Unie zijn land direct als lid toe te laten. Het landenblok zou Oekraïne via een nieuwe speciale procedure moeten laten toetreden. „Ons doel is om bij alle Europeanen te zijn, en - dat is het belangrijkst - om gelijk te zijn”, zei Zelenski in een videotoespraak. „Ik ben er zeker van dat dat eerlijk is. Ik ben er zeker van dat we dat verdienen.”

De Oekraïense president Zelenski tijdens een toespraak.

De Oekraïense president Zelenski tijdens een toespraak.

Zelenski had zaterdag al op een besluit aangedrongen. „Het is een cruciaal moment om de langdurige discussie voor eens en voor altijd af te sluiten en een besluit te nemen over een EU-lidmaatschap van Oekraïne.”

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen sprak zich zondag in Brussel uit voor de toetreding van Oekraïne, dat verwikkeld is geraakt in een oorlog met Rusland. „Op termijn horen zij inderdaad bij ons”, zei Von der Leyen. Tegen een verslaggever van tv-zender Euronews benadrukte ze dat er op verschillende gebieden nu al nauw wordt samengewerkt door de EU en Oekraïne, onder meer op gebied van energie.

Het zijn Nederland en de andere 26 lidstaten die over een nieuw lidmaatschap beslissen. In Oekraïne leeft de gedachte tot toetreding van de EU al langer: die doelstelling staat sinds 2019 ook in de grondwet verankerd. Maar er zijn meningsverschillen in Brussel, zei voorzitter Charles Michel van de raad van EU-regeringsleiders. Hij wijst erop dat uitbreiding van de unie gevoelig ligt bij de lidstaten. Een eventueel besluit vereist unanimiteit.

Aanvoer wapens

Veel EU-landen hebben besloten zware wapens naar Oekraïne te sturen. De EU-ministers van Defensie houden maandagmiddag digitaal overleg over de situatie. Ze bespreken onder meer waar Oekraïne verder behoefte aan heeft.

crisis OekraïneLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover