Nieuws/Binnenland
415978
Binnenland

Meer dan 14 uur zonnig

'Zonnigste Bevrijdingsdag ooit'

DE BILT - Deze Bevrijdingsdag was volgens Weerplaza de zonnigste ooit. De zon scheen 14 uur en 20 minuten, zo bleek uit metingen bij het KNMI in De Bilt. Het vorige record stond op precies 14 uur zon. Dat was op Bevrijdingsdag in 2000. De veertien bevrijdingsfestivals in het land waren dan ook drukker bezocht dan ooit: voor het eerst passeerde het aantal concertgangers de 1 miljoen. Het vorige record voor de bevrijdingsfestivals stond op 950.000 bezoekers, enkele jaren geleden.

De dag begon wel frisjes, met aan de grond hier en daar zelfs lichte vorst. Dauwtrappers - mensen die heel vroeg zijn opgestaan om te wandelen - konden in de kou wel genieten van een heldere zonsopkomst.

Insmeren

Wie de dag buiten gaat doorbrengen, doet er volgens Weerplaza goed aan om zich in te smeren. ,,De zon is al behoorlijk krachtig. De blote huid, die nog niet gebruind is, kan binnen 30 minuten al verbranden'', waarschuwt meteoroloog Michiel Severin.

Vrijdag zomerse dag

Volgens Weeronline wordt vrijdag de eerste lokale zomerse dag van dit jaar. Dat betekent dat de grens van 25 graden gepasseerd wordt. Zaterdag wordt het nog warmer en stijgt de temperatuur volgens het weerbureau in het midden en zuiden van het land naar 25 tot 27 graden. In De Bilt wordt een maximumtemperatuur van ongeveer 26 graden verwacht.

Drukke bevrijdingsfestivals

De veertien bevrijdingsfestivals in het land waren dan ook drukker bezocht dan ooit: voor het eerst passeerde het aantal concertgangers de 1 miljoen.

Noemenswaardige incidenten tijdens de bevrijdingsfestivals zijn niet gemeld. Op het programma van de festivals stonden zangeres Kovacs, zanger Nielson en het DJ-duo Sunnery James & Ryan Marciano. Ze zijn dit jaar benoemd tot de Ambassadeurs van de Vrijheid.

Druk op de weg

Het samenvallen van Bevrijdingsdag met Hemelvaartsdag en het zomerse weer zorgden ook voor de drukste Bevrijdingsdag op de weg in zeker zes jaar. Sinds 2010 zag de VerkeersInformatieDienst (VID) op 5 mei niet zoveel files. Aan het eind van de ochtend stond er dik 60 kilometer file.

De meeste files stonden in de richting van de stranden, recreatiegebieden, dierentuinen en pretparken. Opmerkelijk was de enorme drukte naar safaripark Beekse Bergen. Daar werd eerder deze week het olifantje Madiba geboren. De wegen ernaartoe waren zo vol, dat het park mensen opriep om een andere dag naar het pasgeboren dier te komen kijken.