Nieuws/Binnenland
416001
Binnenland

Reizigers eisen ingrijpen politiek

'Woekertickets in de ban'

SCHIPHOL - Er moet snel een einde komen aan 'woekerhandel in vliegtickets'. De Consumentenbond gaat handtekeningen verzamelen om dit in de Tweede Kamer op de agenda te zetten.

De luchtvaart verdient miljoenen aan het nog een keer verkopen van geannuleerde zitplaatsen, als passagiers niet meer kunnen of willen, bijvoorbeeld bij ziekten en terreur. ,,Voor goedkope tickets krijgen die reizigers geen geld terug of ze moeten bij wijzigingen extreem hoge kosten betalen. Daar zijn wij fel op tegen. De politiek moet ingrijpen”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

Nieuwe wetgeving maakt het doorverkopen van vakanties door de consument mogelijk, maar de meeste vliegmaatschappijen weigeren volgens haar mee te werken. Dat bevestigt oprichter Mark van der Wal van online marktplaats TradeYourTrip voor de handel in reisboekingen.

Wijzigingskosten torenhoog

,,Met name lijndiensten verzetten zich tegen het vliegen op tickets die anderen hebben geboekt. Reisorganisaties die van die vluchten gebruik maken, doen ook moeilijk, want zij willen niet de forse wijzigingskosten betalen”, zegt Van der Wal tegen De Telegraaf. „Hooguit zouden maatschappijen daar 27 euro per ticket voor in rekening mogen brengen.”

Van der Wal heeft zelf tot nu toe meer dan 12.000 handtekeningen opgehaald. De Consumentenbond steunt dit burgerinitiatief en sluit zich erbij aan. Er zijn totaal 40.000 medestanders nodig.

Reisbrancheorganisatie ANVR pleit eveneens voor een versoepeling van de voorwaarden in de luchtvaart, waaronder het makkelijker overdragen van tickets. ,,Bij onze pakketreizen is die indeplaatsstelling al geregeld, tenzij leveranciers dat uitsluiten", aldus de woordvoerster.

Prijsopdrijving

De Consumentenbond zet ook vraagtekens bij de enorme prijsverhogingen die reisbureaus en vliegbedrijven plotseling kunnen doorvoeren als de vraag naar een bestemming stijgt. ,,Zeer irritant, de toerist voelt zich vaak misleid. Maar zolang er geen onderlinge afspraken worden gemaakt, is prijsopdrijving niet verboden. De consument moet alle aanbiedingen goed vergelijken", aldus Donat.

Het is volgens haar aan toezichthouder ACM om onderzoek in te stellen in de reiswereld bij vermoedens van concurrentievervalsing en machtsmisbruik.

Diverse boze vakantiegangers maken bij deze krant melding van ’graaipraktijken’ van touroperators, die de lastminuterun op de zon aangrijpen om de prijzen naar populaire oorden deze week met honderden euro's op te schroeven.

Maar hun woordvoerders stellen vast dat het gaat om ,,normaal vraag en aanbod, alleen van supervoordelige koopjes kunnen we niet leven.”