Nieuws/Binnenland
416034
Binnenland

'No child should live in fear'

Motorclub jaagt op pedo's

SITTARD - Een motorclub in Limburg jaagt op pedofielen en kindermishandelaars. De leden van The Childwatchers dragen hesjes en hebben het uiterlijk van een outlaw motorbende, maar zijn dat niet. Burgemeesters en politie kijken of ze zich aan de regels houden.

Het fenomeen ’pedojagers’ is bekend. Burgers die op websites en in ’real life’ pedofielen op de huid zitten. Nieuw is dat een motorclub in Nederland zich op dit gebied manifesteert. The Childwatchers loert op mensen die kinderen zouden misbruiken. Het gevaar voor eigenrichting met alle gevolgen van dien ligt op de loer.

,,We hebben een groot netwerk waardoor we goed weten wat er speelt. Als er signalen zijn gaan we dat goed uitzoeken en met betrokkenen praten. Als blijkt dat er ergens een pedofiel actief is, dan gaan bikers van onze club dit in de gaten houden op hun motoren’’, vertelt David Bothe van de club.

,,Als een pedo bijvoorbeeld veel bij een school rondhangt, dan zullen onze mensen daar gaan rondlopen.”

Stop child abuse

De Limburgse motorclub, die Engelse strijdkreten als ’no child should live in fear’ en ’Stop child abuse’ gebruikt, zit naast actieve pedofielen ook mishandelaars van kinderen dicht op de huid.

,,Eventuele pedo’s horen van ons: ’wij weten wie je bent en houden je in de gaten’’’, vervolgt secretaris Bothe. ,,En als iemand echt aan kinderen blijkt te zitten of te hebben gezeten, dan zullen wij deze persoon altijd overdragen aan de politie.’’ Childwatchers-zegsman Bothe geeft aan dat zijn club ’officieel toestemming’ heeft moeten vragen bij de bekende andere motorclubs als de Bandidos, Hells Angels en Satudarah om de zogenoemde ’colors’ of kleuren te mogen dragen.

,,Er zijn dus contacten met vertegenwoordigers van deze outlaw motorclubs. Ik begrijp dat dit tot verontruste reacties zal leiden, maar als mensen echt weten wat we precies doen dan zal dit naar verwachting afnemen. Wij zijn geen knokploeg.”

Eigenrichting

Burgemeester Sjaar Cox van Sittard-Geleen waar de club de basis heeft, is bekend met het fenomeen Childwatchers.

,,Binnen de gemeente hebben ons tot op heden geen verontrustende signalen bereikt. Mocht dat wel zo zijn, dan zullen wij in samenwerking met onze partners gepaste maatregelen nemen”, aldus Cox.Waar ligt de grens van het ’pedojagen’? De acties van de groep mogen niet het karakter van eigenrichting hebben. Tegen het toepassen van geweld, bedreiging en stalking zal de politie optreden. Het gevaar bestaat bij dit soort acties dat iemand die nog niet eens verdachte is, wel ten onrechte de status in de buurt krijgt van een verdacht persoon.

„We beschouwen de The Childwatchers niet als outlaw motorclub. We monitoren de club wel nauwkeurig. Tot nu toe hebben ze zich niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten”, zegt woordvoerder Michiel Maes van de Limburgse politie.

Sittard-Geleen heeft wat met motorclubs. De afgelopen jaren werden gekenmerkt door ernstige schermutselingen als een schietpartij en intimidaties rondom de bekende motorbendes als de Hells Angels en Bandidos.