Nieuws/Binnenland
416045395
Binnenland

Economische krimp: heel slecht is nog relatief goed

Amsterdam - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 8,5 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) spreekt van een ’inktzwart beeld’. Niet eerder heeft het CBS zo’n sterke krimp gemeten in drie maanden tijd.

Opvallend genoeg doet Nederland het verhoudingsgewijs minder slecht dan veel andere landen. De Duitse economie maakte een klap van meer dan 10 procent, Zuid-Europese landen deden het nog veel slechter en de Britse economie kromp met meer dan 20 procent. Zweden had amper een lockdown en boekte een econmische krimp van 8,6 procent.

„Dat Nederland het relatief minder slecht doet, komt deels doordat onze lockdown niet heel streng was”, zegt econoom Ester Barendregt van Rabobank. „Maar ook speelt een rol dat Nederland al veel verder is met digitalisering. Wij doen veel meer aan internetshoppen en de stap naar thuiswerken is heel snel gemaakt in ons land.”

Enorme krimp

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen wijst erop dat de recessie niet alleen komt door de lockdown. „Je ziet bij alle landen een enorme krimp. Of ze nou een heel zware lockdown hadden of bijna geen zoals Zweden.”

Het grootste deel van de economische krimp komt doordat consumenten veel minder uitgaven. Binnen de detailhandel vindt een grote verschuiving plaats. Kledingzaken, schoenenwinkels en drogisterijen hebben het zwaar, terwijl supermarkten, doe-het-zelfzaken en electronicawinkels het goed doen.

De internationale handel lag de afgelopen maanden merkbaar op zijn gat. De export daalde met bijna 11 procent.

Hoe pakt het kabinet de coronacrisis tot nu toe aan? En hoe moeten Rutte en co. met deze historische krimp omgaan in de begroting die op Prinsjesdag naar buiten komt? Martin Visser praat erover in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van centen: