Nieuws/Buitenland
416231
Buitenland

Massaal protest tegen regering in Polen

WARSCHAU - Tegenstanders van de Poolse regering zijn zaterdag in de hoofdstad Warschau de straat opgegaan voor een massale protestactie. Zo'n 240.000 mensen, onder wie een voormalig president, togen naar het centrum om zich uit te spreken voor de Europese Unie en tegen de rechts-nationalistische regering.

Het was de grootste betoging sinds de val van de Sovjet-Unie. De betogers maken zich zorgen over de koers van de regering, die haar greep op de media en de rechterlijke macht heeft versterkt. Daarnaast verzet de regering zich fel tegen de door de EU gewenste herverdeling van migranten.

,,Wij zijn hier omdat we geloven in het Poolse recht, de Poolse vrijheid en gezamenlijk optrekken binnen de Europese Unie'', zei ex-president Bronislaw Komorowski aan het begin van de demonstratie. ,,Wij zijn samengekomen om te zeggen dat wij de nachtmerrie van een autoritaire regering niet zullen accepteren'', zei een andere deelnemer.

Eerder op de dag gingen ook aanhangers van de regering de straat op, maar bij hen bleef de opkomst steken op enkele duizenden mensen.