Nieuws
416238
Nieuws

Rajoy vraagt Brussel boete te verscheuren

Rotterdam - Mariano Rajoy, de demissionair premier van Spanje, heeft aan de Europese Commissie gevraagd om het te hoge begrotingstekort van zijn land in 2015 door de vingers te zien.

Journalisten van El País hebben de brief gezien van Rajoy aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie waarin de Spanjaard zijn verzoek onderbouwt. Een Brusselse woordvoerder laat aan persbureau Reuters weten dat de brief is ontvangen en wordt bestudeerd.

Het Spaanse begrotingstekort had vorig jaar 4,2% moeten bedragen, maar vanwege hogere uitgaven op regionaal niveau en een forse overschrijding van het uitkeringenbudget – de werkloosheid op het Iberisch schiereiland is chronisch hoog – kwam het tekort op 5% uit.

In 2011 heeft de Europese Unie de regels voor het missen van de fameuze 3%-grens juist aangescherpt. De boete die Brussel aan Madrid kan uitdelen kan maximaal 0,2% van het bruto binnenlands product bedragen, ongeveer €2,2 miljard. EU-watchers houden er rekening mee dat Juncker uiteindelijk een symbolische boete van 0% van het bbp uitdeelt.

Spanje moet in een paar jaar tijd ook terug naar een tekort van 3%, maar kampt momenteel vooral met een politieke crisis. Op 26 juni gaat het land voor de tweede keer in korte tijd naar de stembus, omdat de leiders van de vier grootste partijen maar geen coalitie weten te smeden. De stembusgang verandert naar verwachting nauwelijks iets aan de verhoudingen in het parlement.