Nieuws
416262
Nieuws

Klokkenluider: 'Fiscus kan Panama Papers krijgen’

De omineuze klokkenluider, die de Panama Papers van advocatenkantoor Mossack Fonseca stal, wil ze nu toch aan de diverse belastingdiensten ter beschikking stellen. Dat blijkt uit een verklaring, waar het rechercheverbond van de Duitse publieke omroep en de Süddeutsche Zeitung de hand op wist te leggen.

Wereldwijd had de fiscus gepoogd om de 11,5 miljoen documenten, in totaal terabytes aan vertrouwelijk materiaal over brievenbusbedrijven van miljardairs en de maffia, premiers en presidenten, in bezit te krijgen. Maar SZ-journalist Frederik Obermaier, de eerste die de Panama Papers te zien kreeg, weigerde samen te werken: "Bronbescherming is heilig", zei hij tegen De Telegraaf.

Ook het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gaf de belastingdienst geen inzage. "Maar als de opsporingsautoriteiten het materiaal volledig in handen krijgen kan dat tot duizenden rechtszaken leiden", aldus de klokkenluider. Brievenbusbedrijven zijn volgens hem of haar niet illegaal, maar dienen ertoe om misdrijven te begaan die veel erger zijn dan belastingontduiking.

De onbekende whistleblower wijst op het motief voor het lekken van de Panama Papers: "De oprichters van Mossack Fonseca, hun personeel en klanten moeten voor het hekje verschijnen. Ze hebben willens en wetens ontelbare wetten gebroken, wereldwijd, en steeds opnieuw."

Volgens de bron was het advocatenkantoor meer dan een klein radje in de ketting van het internationale vermogensbeheer: "Mossack Fonseca gebruikt haar invloed om wereldwijd wetten te dicteren en zo decennialang de belangen van criminelen veilig te stellen."

Maar het al vier weken durende succes van de publicatie van de Panama Papers geeft de klokkenluider toch hoop. "Vijftig jaar lang hebben de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht wereldwijd in omgang met belastingoases, die zich over de hele aardbol uitbreiden, verzaakt." De kloof tussen arm en rijk is voor de whistleblower te groot geworden en een van de "grootste thema’s van onze tijd".

De klokkenluider eist een vrij toegankelijk bedrijvenregister in de Europese Unie, waarin ook de werkelijke eigenaren en beheerders staan. De onbekende persoon die de Panama Papers in omloop bracht, zegt verder: "Ik werk niet voor een regering of geheime dienst, nu niet en vroeger niet."

Tot slot laat hij of zij weten: "Het leven van veel whistleblowers is vernietigd, nadat zij materiaal openbaar maakten. Edward Snowden, tegen wie de Amerikanen een arrestatiebevel uitvaardigden, of Antoine Deltour, die dezer dagen in Luxemburg vanwege de Lux Leaks-documenten voor de rechter staat, verdienen immuniteit. Zolang regeringen geen rechtszekerheid voor whistleblowers garanderen zijn opsporingsambtenaren nog steeds afhankelijk van hun eigen informatiebronnen of berichten in de media om bepaalde documenten te krijgen."