Nieuws/Buitenland
416459
Buitenland

Vooral verliezers bij Britse lokale verkiezingen

LONDEN - Tientallen miljoenen Britten hebben donderdag een stem kunnen uitbrengen bij lokale verkiezingen. Hoewel het tellen van de stemmen in sommige gevallen enkele dagen in beslag kan nemen lijkt de verkiezing een koude douche op te leveren voor oppositieleider Jeremy Corbyn.

Zijn Labourpartij lijkt zetels te verliezen, een deceptie die voor een deel het gevolg is van de anti-semitische uitspraken van diverse prominente Labour-prominenten in de afgelopen week.

Het is niet alleen kommer en kwel voor Labour. De Conservatieven hebben via Boris Johnson de afgelopen acht jaar de Londense burgemeester geleverd. Alles wijst erop dat hij zal worden opgevolgd door Sadiq Khan van Labour. Hij is de eerste islamitische burgemeester van Londen.

In Schotland gaat het er vooral om welke partij de een na grootste zal worden. Ook hier gaat de strijd tussen Labour en de Conservatieven. De Scottish National Party van de Schotse premier Nicola Sturgeon heeft naar aller verwachting de meerderheid in het Schotse parlement vergroot.

Op basis van de peilingen is het onmogelijk om een duidelijke winnaar aan te wijzen. De regerende Conservatieven zijn in veel gemeenteraden minder hard afgestraft dan normaal gesproken het geval is bij dit soort verkiezingen.

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft de afgelopen dagen getracht om de verkiezingen te bagatelliseren. Het waarschijnlijke succes van Khan in Londen straalt echter ook op hem af.