Nieuws/Buitenland
416465
Buitenland

Canadese bosbrand groeit door

ANZAC - De autoriteiten in Canada hebben op meer evacuaties aangedrongen in verband met de nog steeds groeiende bosbrand bij de plaats Fort McMurray, centraal gelegen in de staat Alberta. Nadat eerst de meer dan 80.000 inwoners van de stad moesten vertrekken, moeten nu ook mensen uit plaatsen in de bosrijke buurt vluchten voor het vuur.

Volgens de staat Alberta is de brand woensdag enorm gegroeid en is inmiddels 85.000 hectare getroffen. Verwacht wordt dat het vuur donderdag verder om zich heen zal grijpen gezien de droge omstandigheden. De oorzaak van de brand is nog steeds niet bekend, wel dat het vuur in een afgelegen bosgebied ontstond.

Er zijn geen meldingen van gewonden. Door de brand worden ook oliewininstallaties bedreigd. De olieproductie in het gebied ligt stil. Die is goed voor ongeveer 16 procent van de Canadese productie.

Woonwijken verwoest

Zeker drie woonwijken van Fort McMurray zijn voor een groot deel verwoest. De hoop is gevestigd op een omslag in het weer. Er lijkt koeler weer met regen op komst.

Inmiddels hebben verzekeringsexperts becijferd dat de schade door de enorme brand op kan lopen tot omgerekend zo'n 6 miljard euro. De brand zou daarmee verreweg de duurste natuurramp in Canada zijn.