Nieuws/Buitenland
416474
Buitenland

Bosbrand bedreigt voortbestaan Fort McMurray

Stad met 88.000 inwoners op de vlucht

EDMONTON - De Canadese stad Fort McMurray wordt nog altijd in zijn voortbestaan bedreigd door een enorme bosbrand. Alle inwoners van de stad en omgeving, in totaal 88.000 mensen, zijn geëvacueerd. De brandweer doet ,,Herculeaanse pogingen'' om de stad te redden, zoals de rampenbestrijding het formuleerde, maar slaagde er woensdag niet in om verdere uitbreiding te voorkomen. Zo'n 1600 gebouwen zijn beschadigd geraakt of geheel verwoest, schatten de autoriteiten.

In de hele provincie Alberta is de noodtoestand van kracht. De massa-evacuatie van Fort McMurray verliep soms chaotisch, maar in de stad vielen geen slachtoffers. Wel gebeurde een dodelijk ongeluk op een snelweg ten zuiden van de bedreigde stad. Of er een verband is met de bosbrand, is nog onbekend.

’Geen adem’

Mensen die noodgedwongen moesten vertrekken, beleefden angstige momenten. ,,Het was vreselijk'', vertelde een vrouw tegen de publieke omroep CBC. Ze vergeleek de situatie met een drukke avondspits. ,,Maar dan omgeven door vlammen. Je ziet bijna niets en je wilt niet je raam opendoen, want dan krijg je geen adem meer.”

Pijpleidingen afgesloten

De omgeving van Fort McMurray is een belangrijk gebied voor olie- en gaswinning. Oliebedrijven hebben het werk stilgelegd, vooral omdat hun werknemers uit de omgeving zijn vertrokken. Pijpleidingen zijn uit voorzorg afgesloten.