Nieuws
416592
Nieuws

Mogelijk eind aan WhatsApp-blokkades Brazilië

BRASILIA - Een commissie in het parlement van Brazilië heeft een wetsvoorstel opgesteld om berichtendiensten zoals WhatsApp te beschermen tegen blokkades door de overheid. Als het voorstel wordt aangenomen kan de regering niet langer - zoals de laatste tijd vaker gebeurde - een berichtendienst blokkeren.

Een blokkade van WhatsApp die maandag werd ingesteld door een rechter werd door een andere rechter dinsdag teruggedraaid. Aanleiding voor de blokkade was een drugsonderzoek waarin de autoriteiten van WhatsApp gespreksinformatie eisten. Het bedrijf zei vanwege de versleuteling van berichten in WhatsApp niet aan deze eis te kunnen voldoen, waarna de berichtendienst op zwart ging. Het was al de tweede keer in vijf maanden dat een rechter besloot tot het blokkeren van de populaire app, die door grofweg de helft van alle Brazilianen wordt gebruikt.

Het wetsvoorstel moet nog door verscheidene parlementscommissies worden beoordeeld. Daarna wordt het in stemming gebracht in het Lagerhuis en de Senaat.