Nieuws
416600
Nieuws

Open brief

Laat het los, laat het gaan!

Er was eens… een meisje dat op Twitter opperde om Disneyprinses Elsa uit Frozen een vriendinnetje te geven. In plaats van Prince Charming. Dit om homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Boze ouders reageren massaal. Aan de sprookjesformule (meisje + prins = geluk) mag duidelijk niet getornd worden.

Meisjes spelen met barbies, jongens met raceauto’s. Barbie kreeg haar Ken, Elsa haar prins. Sprookjes en kinderlevens zitten vol geluk. Geluk volgens het boekje althans. Streven we allemaal niet naar een redder van het andere geslacht om ons uit de dagelijkse sleur te halen? Een betrouwbare Ken om een fijne Vinex-woning mee te bewonen? Gewoon, hoe het heurt?

#giveelsaagirlfriend

Elsa uit Frozen is onder kinderen razendpopulair en doet het volledig volgens het boekje. Vooruit, in de eerste film was ze nog single en zelfstandig (tot grote vreugde van menig feminist), in het tweede deel kwam daar toch die prins. Net zoals in alle andere sprookjes.

Een 17-jarig biseksueel meisje heeft nu de hashtag #GiveElsaAGirlfriend in het leven geroepen. Zij is er klaar mee dat het altijd maar om het clichébeeld draait. Volgens haar voelen veel kinderen met gevoelens voor hetzelfde geslacht zich buitengesloten door het stereotype dat Disney neerzet. Zij pleit dan ook voor een lesbische Elsa. Lees de hele open brief hier.