Nieuws
416602
Nieuws

Het vergeten leed van de Sinti

Jeugdboekenschrijfster Inez van Loon is al haar hele leven gefascineerd door zigeuners. "Sinds de flamboyante Tata Mirando viool speelde op een feest van mijn opa. Ik zag die kerel met zijn vlammende zwarte haren en magische speelkunst vanuit zijn tenen spelen en was verkocht. Het leverde mij een diepe liefde voor zigeunermuziek en zigeuners op."

"Later ben ik onderzoek gaan doen naar hun geschiedenis en dan kom je als vanzelf op de oorlog. Er zijn toen een half miljoen zigeuners omgekomen. Zij waren slachtoffer in de kampen en toen ze terugkwamen was het net als bij de joden. Ze hadden het gevoel dat er niet naar hen geluisterd werd. Hun woonwagens waren verbeurd en hun paarden weggegeven. Ze hebben er het zwijgen toegedaan."

GEEN BUITENSTAANDERS

"Het ergste vonden ze dat ze na de oorlog weer in kampen zijn gedaan. Vaak met politiebewaking. Daardoor zijn ze terughoudend geworden. Ze praten niet, hebben een onderlinge afspraak niet met buitenstaanders te spreken. Ze hebben het gevoel dat hen alles is afgenomen. Ook praten ze niet met journalisten. Daarom was het moeilijk research doen."

Lees het hele verhaal op VROUW.nl.