Nieuws/Buitenland
416615
Buitenland

Verkiezing Londen: islamitische Khan favoriet

LONDEN - Sadiq Khan maakt donderdag grote kans om verkozen te worden tot de eerste islamitische burgemeester van een westerse hoofdstad. De Labour-politicus is volgens de peilingen torenhoog favoriet.

Khan is zoon van een Pakistaanse buschauffeur. Hij werd mensenrechtenadvocaat, parlementslid en later minister van Transport. Pogingen van de Conservatieve Partij om hem in verband te brengen met extremisme, hebben kennelijk weinig indruk gemaakt op de kiezers in de metropool van 8,6 miljoen inwoners. De Conservatieve kandidaat Zac Goldsmith, zoon van een miljardair, journalist en later parlementslid, maakt volgens de laatste peilingen nauwelijks kans.

In totaal doen twaalf kandidaten mee. Kiezers mogen hun eerste en tweede keus aanvinken. Als in de eerste ronde geen van de kandidaten boven de 50 procent uitkomt, geeft de tweede keus de doorslag. Volgens peilingen haalt Khan in de tweede ronde 57 tot 60 procent en blijft Goldsmith steken op 40 tot 43 procent van de stemmen.

Khan wees er tijdens de campagne op dat hij radicalisme altijd scherp heeft veroordeeld. Hij heeft er zelf ook last van gehad. Zo werd hij in 2013 met de dood bedreigd, nadat hij voor het homohuwelijk had gestemd.

De winnaar van de verkiezingen volgt Boris Johnson op, die na twee termijnen stopt. Ook elders in het land zijn donderdag lokale verkiezingen.