Nieuws/Binnenland
416727
Binnenland

Verhalen achter het nieuws

Rivka (44): 'Buiten de gemeenschap blijf je altijd 'de jood''

Ondanks dat de Tweede Wereldoorlog ruim zeventig jaar geleden is, is antisemitisme niet verdwenen. Volgens Rivka Reijzer-Eljon (44) wordt het juist weer erger: "In bepaalde buurten pas ik extra goed op."

"Ze hebben het nooit laten merken, maar toch wist ik dat mijn ouders getraumatiseerd waren. Dat voel je, dat zie je. Ik ben tweede generatie-oorlogsslachtoffer; mijn ouders hebben de oorlog bewust meegemaakt. In mijn jeugd werd daar nauwelijks over gepraat, pas nu komt er af en toe wat uit. Blijkt mijn vader op meer dan tien adressen ondergedoken te hebben gezeten! Soms ging dat er heel naar aan toe. Dat doet wel wat met je, het zijn toch je ouders."

Anders

"Voor mijn kinderen heb ik bewust een joodse school gekozen. Daar leren ze de geschiedenis, vieren ze de feestdagen, leren ze Hebreeuws en worden ze tenminste niet gepest. Want buiten de joodse gemeenschap blijf je toch altijd anders, altijd 'de jood'. Mensen vragen altijd waar ik vandaan kom. 'Er is iets anders aan jou', zeggen ze dan." Lees het interview met Rivka verder op VROUW.nl.