Nieuws
416755
Nieuws

Rente langer vast, vertrouwen naar record

Juichstemming op woningmarkt

AMSTERDAM - De lage stand van de hypotheekrente zorgt voor inmiddels ongewone taferelen op de woningmarkt. Het vertrouwen staat volgens een peiling van de Vereniging Eigen Huis op recordhoogte, en mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten kiezen steeds vaker voor een langere rentevaste periode, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Dinsdag maakte onderzoeksbureau MoneyView al bekend dat de gemiddelde 10-jaars hypotheekrente met Nationale Hypotheekgarantie op 2,09% staat. Dat betekent dat er al verschillende aanbieders onder de magische 2%-grens zitten, en binnenkort zal ook het gemiddelde die barrière slechten, zo is de verwachting.

De extreem lage hypotheekrente maakt het aantrekkelijk om de rente voor een langere tijd vast te zetten. Dan zijn de maandlasten immers lager.

Volgens DNB koos in maart ruim een vijfde (20,5 procent) van de mensen die een nieuwe hypotheek afsloten of hun contract heronderhandelden, voor een rentevaste periode langer dan tien jaar. Vorig jaar deed nog ongeveer 16 procent dat en in 2014 slechts 6 procent.

Tegelijkertijd gokken mensen erop dat de hypotheekrente op korte termijn niet veel hoger wordt of zelfs verder daalt. Bij de rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar signaleert DNB immers ook een stijging. In maart gaf ruim de helft van de hypotheekafsluiters (52 procent) de voorkeur aan die optie. Twee jaar geleden ging het nog om ongeveer 39 procent.

De indicator voor het consumentenvertrouwen op de woningmarkt, opgesteld door de Vereniging Eigen Huis, klom in april naar 118 punten. De index, waarbij 100 staat voor een neutrale stemming, stond in twaalf jaar tijd nog nooit zo hoog. Nog geen kwart van de respondenten in de Eigen Huisenquête verwacht de komende twaalf maanden een rentestijging, in augustus was dat bijna de helft.

DNB-president Klaas Knot riep huizenkopers vorige maand nog op om voorzichtig om te springen met de lage rentestand. Hij vindt dat ze ook scenario’s moeten doorrekenen waarbij de rente stijgt naar 5 of 6%. „Kijk of je de lasten ook dan nog kunt betalen.”